StoryEditor

Erdogan: Turska je spremna za vojnu operaciju na granici sa Sirijom

Piše D  /  21.09.2019., 07:09h

"Završene su naše pripreme duž granica", rekao je Erdogan novinarima u Istanbulu prije odlaska na sjednicu Opće skupštine UN-a.

Saveznici u NATO-u, Turska i SAD, započeli su zajednička kopnena i zračna patroliranja duž dijela granice, ali Ankara tvrdi da Washington presporo uspostavlja dovoljno velike sigurnosne zone kojima bi se uklonile sirijske kurdske snage s granice. 

Tursku je razljutila američka potpora Kurdima (YPG) u borbi protiv Islamske države. Turska smatra kurdske borce terorističkom organizacijom i želi ih ukloniti s granice duge više od 400 kilometara. 

Sirijske demokratske snage predvođene YPG-om rekle su da će se povući do 14 kilometara u nekim područjima. 

Turska tvrdi da se SAD složio da se "sigurnosna zona" proširi na 32 kilometra unutar Sirije. 

"Nemamo želju sučeliti se sa SAD-om. No ne možemo si dopustiti zanemarivanje potpore koju SAD daje terorističkoj organizaciji", rekao je Erdogan. 

Njegovi komentari o pripremama na granici uslijedili su dan nakon što su dva sigurnosna izvora potvrdila da su u južne turske pokrajine stigli liječnici kako bi se obavile pripreme za mogući upad u Siriju.

"Pripremamo se već duže vrijeme. Operacija će se provesti kada bude bilo potrebe za njom", otkrio je izvor. 

Turska vojska je već dvaput upala u sjevernu Siriju od 2016., a meta su joj bile Islamska država i snage YPG-a zapadno od Eufrata. 

Dnevnik.ba

17. travanj 2024 19:34