StoryEditor
sastanak sa zelenskim

Erdogan: "Turska je spremna da bude domaćin samita Ukrajine i Rusije o okončanju rata"

Piše desk  /  09.03.2024., 14:18h

Turska je spremna da bude domaćin samita Ukrajine i Rusije kako bi se okončao rat, priopćio je predsjednik Recep Tayyip Erdogan nakon razgovora s ukrajinskim kolegom Volodimirom Zelenskim u Istanbulu.

Na sastanku koji je trajao oko sat vremena, Erdogan i Zelenski razgovarali su o razvoju situacije u ukrajinsko-ruskom ratu, sigurnosti brodova u Crnom moru, uključujući prekinuti dogovor o žitu, i suradnji u polju namjenske industrije, priopćile su dvije strane.

Članica NATO-a Turska podržava teritorijalni integritet Ukrajine, ali također održava srdačne odnose s Rusijom i redovno razgovara s obje strane u sukobu, posebno kao sponzor sporazuma o crnomorskoj žitnoj inicijativi kojim je ukinuta de facto ruska blokada ukrajinskog izvoza žitarica.

- Danas smo detaljno razgovarali o razvoju dešavanja u vezi s ratom, ja sam iznio svoja zapažanja s potpunom iskrenošću - izjavio je Erdogan na konferenciji za novinare uz Zelenskog, čiji posjet dolazi uoči očekivanog posjeta ruskog predsjednika Vladimira Putina nakon izbora u Rusiji 15. ožujka.

- Dajemo najveći doprinos da se rat završi na osnovu pregovora. Spremni smo da budemo domaćini mirovnog samita kome će prisustvovati i Rusija - kazao je on, dodajući da je ponovio podršku Ankare suverenitetu Ukrajine.

Turska je bila domaćin mirovnih pregovora između Rusije i Ukrajine 2022. godine, ali se otada žalila da nije poduzet nikakav diplomatski korak da se ti razgovori unaprijede. Više puta je nudila da bude domaćin novih razgovora, navodeći da je potreban samit čelnika.

Mapa puta za mir

Zelenski je kazao da Rusija neće biti pozvana na prvi mirovni samit koji bi se trebao održati u Švicarskoj u narednim mjesecima, ali da bi ruski predstavnik mogao biti pozvan na idući sastanak nakon što je dogovorena mapa puta za mir s ukrajinskim saveznicima.

- Ne vidimo nijednog predstavnika Rusije na ovom samitu. Ne vidimo kako možete pozvati ljude koji sve blokiraju, uništavaju i ubijaju. Želimo da dobijemo rezultat - pravedan mir - rekao je on.

Prošlog je tjedna, turski ministar vanjskih poslova Hakan Fidan kazao je nakon sastanka sa ruskim kolegom Sergejem Lavrovom kako je vrijeme da Ukrajina i Rusija započnu pregovore o prekidu vatre, ali je dodao da to ne smije značiti priznanje ruske okupacije, prenosi Reuters.

Dnevnik.ba

27. svibanj 2024 09:23