Article_Top_970x250

Erdogan: Turska će i dalje podržavati Azerbajdžan sa svim svojim resursima

turski predsjednik

Erdogan: Turska će i dalje podržavati Azerbajdžan sa svim svojim resursima

ruj 28, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: AP

Turski predsjednik Tayyip Erdogan rekao je u ponedjeljak da se Armenija odmah mora povući s teritorija koji je, kako je kazao, okupirala od Azerbajdžana te da je vrijeme za okončanje krize oko Nagorno Karabaha, nakon sukoba azerskih i armenskih snaga.

Najmanje 21 osoba ubijena je u ponedjeljak u drugom danu žestokih sukoba oko Nagorno Karabaha, regije unutar Azerbajdžana kojom upravljaju Armenci.

Ankara je obećala podržati Azerbajdžan u sukobu. "Vrijeme je za okončanje krize u regiji koja je započela okupacijom Nagorno Karabaha. Regija će opet vidjeti mir nakon što se Armenija, smjesta, povuče s azerske zemlje koju je okupirala", rekao je Erdogan u Istanbulu, prenosi Hina.

Kazao je da Grupa iz Minska, koju predvode Rusija, Francuska i SAD, već skoro 30 godina ne uspijeva razriješiti armensko-azerski sukob.

Azerbajdžan je "morao uzeti stvari u svoje ruke, htjeli to ili ne", rekao je Erdogan. "Turska će i dalje podržavati Azerbajdžan sa svim svojim resursima i srcem", dodao je.

Erdogan nije kazao je li Turska izravno umiješana u sukob, kao što tvrdi Armenija, a što odbacuje Azerbajdžan.

U sukobima navodno sudjeluju zračne snage i teška oklopna vozila.

Ranije je turski ministar obrane Hulusi Akar rekao da Armenija mora vratiti "plaćenike i teroriste" kako bi se uspostavila stabilnost u regiji.

Armenci koji su većina u Nagorno Karabahu proglasili su u 1990-ima samostalnost pokrajine, koja je međunarodno priznata kao dio Azerbajdžana.

Dnevnik.ba

Tagovi: