StoryEditor

Erdogan traži konačnu podjelu Cipra i priznanje za turski okupirani sjeverni dio otoka

Piše D  /  26.10.2020., 08:10h

Cipar je podijeljen nakon turske invazije u 1974. izazvane kratkim pučem pod utjecajem Grčke. Europska unija primila je otok u svoje članstvo u 2004. godini, predvođen međunarodno priznatom vladom ciparskih Grka na jugu.

Sjeverni dio otoka je odcijepljena država kiparskih Turaka koju jedino priznaje Ankara, prenosi Fena.

Posljednji pokušaji reunifikacije između dvije ciparske strane propali su u rasulu sredinom 2017. Obje strane međusobno se optužuju za propast razgovora, a Ankara optužuje EU da krši zakone priznavanjem samo kiparskih Grka.

Govoreći na konferenciji za novinare s predsjednikom kiparskih Turaka, Ersinom Tatarom u Ankari, Erdogan je izjavio da je pristup kiparskih Grka blokirao i ranije pokušaje u nalaženju rješenja.

- Mora se shvatiti da nikakav rezultat nije postignut u okviru trenutnih parametara nakon pregovaračkog procesa koji je trajao duže od pola stoljeća - izjavio je Erdogan.

- U ovoj fazi, mi vjerujemo da bi pokretanje razgovora na osnovi federacije bilo gubljenje vremena. Stoga, vjerujemo da se dvodržavno rješenje mora postaviti za pregovarački stol s realističnim prijedlozima - kazao je.

Turska je i ranije tvrdila da je dvodržavni mehanizam potreban za rješavanje ciparskog pitanja, ali je optužila vladu ciparskih Grka za nedovoljni angažman u razgovorima.

Tatar je kazao da je turski prijedlog da se održi neformalni sastanak između Turske, Sjevernog Cipra, kiparskih Grka, Grčke i Ujedinjenih nacija "posljednja šansa" za sporazum.

U ovom je mjesecu Sjeverni Cipar djelomično otvorio priobalni grad Varosha, ogradom ograđeno turističko mjesto napušteno na ničijoj zemlji od 1974., u potezu koji su kritizirale Sjedinjene Države, Grčka i kiparski Grci.

Erdogan, koji je kazao da će posjetiti Sjeverni Cipar 15. studenog, izjavio je kako želi piknik u Varoshi.

- Vjerujem da bi bilo korisno da svi zajedno tu imamo piknik. Mi promatramo grad s naših ekrana ovdje, ali želimo osobno biti u njemu. S Božijom pomoći, mi ćemo to i učiniti - kazao je turski čelnik, prenosi Reuters.

Dnevnik.ba

17. travanj 2024 08:59