Zagreb, 08.09.2022 - Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan u službenom je posjetu Republici Hrvatskoj. Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović dočekao je predsjednika Republike Turske Recepa Tayyipa Erdogana u Uredu Predsjednika. Na fotografiji Recep Tayyip Erdogan, Zoran Milanović. foto HINA/ Damir SENČAR/ mlDAMIR SENCAR
StoryEditor
zagreb

Erdogan stigao na Pantovčak

Piše hina  /  08.09.2022., 10:50h

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan stigao je u četvrtak na Pantovčak u sklopu službenog posjeta Hrvatskoj na poziv predsjednika Zorana Milanovića

Počasno-zaštitna bojna pozdravila je turskog čelnika u 10 sati, nakon čega su intonirane hrvatska i turska himna.

Erdogan u Zagrebu završava regionalnu turneju koju je započeo u utorak posjetom Bosni i Hercegovini, gdje se sastao s članovima predsjedništva, dok se dan kasnije sastao s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Beogradu.

Turski predsjednik stigao je sa suprugom u Zagreb, na poziv hrvatskog predsjednika, kako bi pridonio jačanju gospodarskih odnosa Hrvatske i Turske i otvorio novi islamski centar s džamijom u Sisku, ali za očekivati je da će pitanje izbornog zakona u BiH dominirati u razgovorima s hrvatskim državnim vrhom. 

Erdogan se u utorak u Sarajevu usprotivio intervenciji visokog međunarodnog predstavnika u BiH Christiana Schmidta u izborni zakon, što traže Hrvati kako bi se spriječilo da ih Bošnjaci opet preglasavaju na općim izborima koji će se u toj zemlji održati početkom listopada.  

Milanović je krajem prošle godine predlagao da on s turskim i srpskim predsjednikom posreduje u rješavanju političke krize u BiH s predstavnicima konstitutivnih naroda.

Erdoganov posjet Hrvatskoj prate iznimne mjere sigurnosti. Uz trasu kojom će se kretati turski predsjednik na snazi je posebna regulacija prometa, uključujući blokadu tijekom prolaska štićene kolone, dok na području užeg centra Zagreba vrijedi od utorka ujutro zabrana parkiranja i zaustavljanja vozila na posebno označenim trakama. 

U nazočnosti Erdogana i Milanovića na Pantovčaku će Memorandum o razumijevanju između hrvatskog i turskog ministarstva unutarnjih poslova o osiguravanju javnog reda i mira te o suradnji u području upravljanja katastrofama i kriznim situacijama potpisati hrvatski ministar unutarnjih poslova Davor Božinović i njegov turski kolega Suleyman Soylu.

Prve dame Sanja Musić Milanović i Emine Erdogan posjetit će tijekom prijepodneva Osnovnu školu Matije Gupca, pri čemu će u školi biti predstavljen i projekt Živjeti zdravo.

Po povratku iz Siska turski će predsjednik sa suprugom Eminom položiti vijenac ispred Spomenika domovini na Trgu Stjepana Radića, nakon čega će se se obratiti u Hotelu Westin sudionicima Hrvatsko-turskog gospodarskog foruma u organizaciji Kluba izvoznika i DEIK-a (Odbor za vanjske ekonomske odnose Turske) pod pokroviteljstvom predsjednika Milanovića.

Svoj dolazak na taj forum potvrdilo je 75 turskih gospodarstvenika, dok se s hrvatske strane očekuje 160 gospodarstvenika iz građevinskog, energetskog, turističkog i financijskog sektora, iz prerađivačke i farmaceutske industrije, poljoprivrede i drugih grana gospodarstva, priopćio je ured predsjednika.

Erdogan će se nakon toga susresti s hrvatskim premijerom Andrejom Plenkovićem u Banskim dvorima, dok će svoj posjet Hrvatskoj zaključiti svečanom večerom na Pantovčaku.

Dnevnik.ba

17. travanj 2024 00:25