Article_Top_970x250

Erdogan šalje vojsku u Azerbajdžan

obratio se parlamentu

Erdogan šalje vojsku u Azerbajdžan

stu 16, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: Reuters

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan zatražio je danas od parlamenta dozvolu da pošalje vojsku u Azerbajdžan.

Turska vojska bi trebala sudjelovati u rusko-turskoj misiji nadgledanja prekida vatre u Nagorno-Karabahu.

U zahtjevu upućenom parlamentu Erdogan traži odobrenje da pošalje vojnike za uspostavljanje "koordinacijskog centra" s Rusijom kako bi nadgledali poštivanje primirja.

Vojnici koje šalje Turska, zemlja koja podupire Azerbajdžan, "sudjelovat će u aktivnostima koordinacijskog centra koji će biti uspostavljen s Rusijom" i "osiguravat će poštivanje prekida vatre", navodi se u tom zahtjevu.

Ta ovlast za razmještanje, koja bi trebala biti samo formalnost, važit će na period od godinu dana, a broj raspoređenih vojnika odredit će Erdogan.

Azerbajdžan i Armenija potpisali su prošle nedjelje sporazum pod pokroviteljstvom Rusije kojim su okončani višetjedni sukobi u Nagorno-Karabahu, regiji Azerbejdžana s većinskim armenskim stanovništvom.

U cilju nadgledanja poštivanja primirja Moskva je posljednjih dana počela raspoređivati svoje "mirovnjake".

Iako se Turska ne spominje u sporazumu, Ankara je odmah najavila da će njeni vojnici sudjelovati u koordinacijskom centru.

Turski i ruski dužnosnici razgovarali su u petak i subotu u Ankari o modalitetima rada tog centra, čiji datum otvaranja i lokacija nisu objavljeni.

Dnevnik.ba