StoryEditor

Erdogan SAD-u: Uklonite kurdske borce s istoka Sirije ili ćemo mi

Piše D  /  14.12.2018., 01:12h

Erdogan je ovaj tjedan najavio da će Turska pokrenuti novu operaciju protiv milicije sirijskih Kurda YPG koja ima potporu Sjedinjenih Država i koja nadzire dijelove sjevernog pograničnog područja Sirije. Ako Turska svoj naum provede u djelo, bit će to njezina treća vojna kampanja u Siriji u dvije godine.

Ankara i Washington dugo su bili u sukobu zbog Sirije, gdje je SAD u borbi protiv džihadističke tzv. Islamske države podupirao kurdski YPG koji Turska naziva terorističkom organizacijom i produženom rukom zabranjene Kurdistanske radničke stranke (PKK).

"Manbidž je područje u kojem žive Arapi no predali su to područje terorističkoj organizaciji", rekao je Erdogan u govoru u Istanbulu.

Turska se žali na sporu provedbu sporazuma s Washingtonom o povlačenju iz Manbidža kurdskih boraca iz YPG-a.

Erdogan je poručio Amerikancima: "Sada vam kaže da to područje očistite, uklonite ih ili ćemo mi ući u Manbidž. Mislim da sam bio vrlo jasan". 

Nadalje je u obraćanju članovima Organizacije islamske konferencije Erdogan poručio da je Turska odlučna donijeti "mir i sigurnost" u područja istočno od Eufrata gdje YPG kontrolira područje veće od 400 km duž granice s Irakom.

Pentagon je već u srijedu priopćio da će svaka jednostrana akcija u sjeveroistočnoj Siriji biti neprihvatljiva i razlog velike zabrinutosti.

SAD tvrdi da je postavio promatračka mjesta na sirijskoj strani granice i da novi položaji pomažu u odvraćanju napada i sigurnosne prijetnje protiv Turske. 

Erdoganu je, međutim, dosta čekanja na akciju protiv milicije YPG.

Turska smatra sirijske i turske kurdske borce istom terorističkom organizacijom

Turska ne pravi razliku između sirijskih Kurda i boraca PKK-a koji su 34 godine vodili ustanak radi osnutka vlastite države na jugoistoku Turske.

Erdogan je i tom smislu poručio: "Ne samo da branimo sigurnost naše zemlje kada djelujemo u Siriji, mi također branimo čast našeg naroda". 

Kurdski zapovjednik Mazloum Kobanin rekao je u četvrtak da će Sirijske demokratske snage (SDF) oštro odgovoriti na napade.

SDF je savez kurdskih, arapskih i sirijskih milicija, a u njima je i manji broj turkmenskih te čečenskih boraca, ali vojno zapovjedništvo osigurava YPG, prenosi Hina.

Dnevnik.ba

26. travanj 2024 11:53