StoryEditor

Erdogan "proizvodi" ratove, zet ubojite letjelice

Piše D  /  29.10.2020., 05:10h

Tijekom ofenzive na Nagorno Karabah i Armeniju koju je Azerbajdžan pokrenuo 27. rujna, korišteni su bespilotne letjelice Bayraktar turske proizvodnje, zajedno s borbenim zrakoplovom F-16.

Portal Mediamax istražujući je otkrio neke izvanredne činjenice.o Bayraktaru.

Taktički zrakoplov Bayraktar bespilotna je letjelica za nadzor i izviđanje u početku razvijena za turske oružane snage. Razvio ga je Kale-Baykar, zajedničko ulaganje između Kale Group i Baykar Technologies.

Selçuk Bayraktar, koji se u svibnju 2016. oženio kćerkom turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, tehnički je direktor Baykar Makina, obiteljske tvrtke koja turskoj vojsci prodaje bespilotne letjelice Bayraktar.

Prva serija "Bayraktara" dostavljena je turskim oružanim snagama u studenom 2014. Dvije su inačice Bayraktara: izviđačka i borbena. Obje verzije dostupne su u turskim oružanim snagama. Ukupno su informacije o 110 bespilotnih letjelica dostupne u otvorenim izvorima.

 

Kako je Erdoganov sin završio u kontrolnoj sobi UAV-a?

Fotografija Erdoganova sina Bilala kako sjedi u operativnoj sobi za dronove tijekom turskih napada na Siriju 2018. godine izazvala je kontroverzu na društvenim mrežama i bijes glavne vladine oporbe. Inače, Erdoganov zet Selçuk Bayraktar sliku je objavio na Twitteru.

Objava fotografije Selçuka Bayraktara izazvala je brz odgovor oporbene Republikanske narodne stranke koja je dovela u pitanje zašto je Bilalu Erdoğanu, koji nije imao službeni položaj u vladi ili vojsci, bilo dopušteno sjediti pored vojnog osoblja dok je Turska napadala kurdske ciljeve.

 

Gdje su korišteni Bayraktari?

Turska vojska koristila je i borbene i izvidničke verzije Bayraktara u operacijama protiv militanata PKK (Kurdistanska radnička stranka).

Turska je koristila Bayraktar u Libiji. Prijavljeni su slučajevi kada je Bayraktars srušen u Libiji.

2018. godine Sirijske demokratske snage objavile su da su oborile turski Bayraktar. Sva tri slučaja zabilježena su u veljači-ožujku 2020. na sjeveru Sirije.

Prema ruskim izvorima, sirijske snage protuzračne obrane oborile su 7 bespilotnih zrakoplova Bayraktar.

Azerbajdžan je službeno počeo kupovati bespilotne zrakoplove Bayraktar od Turske u ljeto 2020. U lipnju 2020., azerbajdžanski ministar obrane Zakir Hasanov objavio je da je njegova zemlja odlučila kupiti dronove turske proizvodnje.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 07:56