StoryEditor
turski predsjednik

Erdogan proglasio izvanredno stanje, trajat će 3 mjeseca

Piše desk  /  07.02.2023., 13:46h

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan proglasio je tromjesečno izvanredno stanje u 10 regija pogođenih razornim potresima. Dodao je da je, prema vladinim podacima, broj poginulih u Turskoj porastao na 3549 te da će 10 gradova biti proglašeno dijelom zone katastrofe.

Turska zastava bit će spuštena na pola koplja do zalaska sunca u nedjelju u cijeloj Turskoj i na svim stranim predstavništvima, kaže Erdogan. Turska će obilježiti sedmodnevnu nacionalnu žalost nakon smrtonosnih potresa koji su pogodili nekoliko jugoistočnih pokrajina. 

Hladno vrijeme otežava akciju spašavanja

I dalje traje ogromna akcija spašavanja. Hladno vrijeme ometa spasioce u potrazi za preživjelima. Tijekom jutra su Tursku pogodila dva nova jaka potresa - prvi je bio jačine 5.6 po Richteru, a drugi, koji se dogodio oko 8:50, 5.7 po Richteru.

Prvi potres magnitude 7.8 dogodio se u noći po hladnom vremenu u pokrajini Kahramanmaras na jugoistoku, oko 60 kilometara zračne linije od sirijske granice. Uslijedili su deseci slabijih potresa, a prijepodne, također na jugoistoku Turske, dogodio se još jedan, magnitude 7.5.

Dnevnik.ba

24. travanj 2024 17:47