StoryEditor

Erdogan prijeti novom ofenzivom u Siriji

Piše D  /  31.01.2020., 02:01h

Snage sirijskog predsjednika Bašara al-Asada, koje podržava rusko ratno zrakoplovstvo, u Idlibu brzo napreduju od prošlog tjedna. Zauzele su desetke gradova, uključujući važan grad Marat al-Numan, jedno od posljednjih velikih pobunjeničkih uporišta u Siriji.

Nova akcija povećala je napetosti između Ankare i Moskve, koje podržavaju suprotstavljene strane u sukobu.

Turska se boji novog vala izbjeglica iz Idliba i u regiji ima 12 promatračkih točki, dio sporazuma o deeskalaciji koji Rusija po tvrdnjama Turske sada krši.

Govoreći u Ankari, Erdogan je ponovio da Turska ne može prihvatiti novi val izbjeglica. Dodao je da Ankara neće dopustiti nove prijetnje u blizini svoje granice pa iako to značilo novu vojnu akciju, poput prethodne tri na sjeveru Sirije.

- Učinit ćemo što je potrebno kada netko prijeti našem teritoriju. Nećemo imati izbora nego ponovno pribjeći istom putu ako se situacija u Idlibu brzo ne vrati u normalu, upozorio je.

Također je ostavio otvorenom mogućnost nove akcije na sjeveroistoku Sirije, gdje je u listopadu pokrenuo akciju protiv sirijskih Kurda (YPG) koje smatra teroristima.

- Nećemo oklijevati učiniti što je potrebno, uključujući korištenje vojne sile, rekao je, dodajući da Turska želi stabilnost i sigurnost u Siriji.

Kremlj je u petak objavio da Rusija u potpunosti ispunjava svoje obveze u Idlibu, ali i da je duboko zabrinuta zbog, kako tvrdi, agresivnih napada militanata na sirijske vladine snage i rusku zračnu bazu Hmeimim.

Turska trenutačno vodi brigu o 3,7 milijuna sirijskih izbjeglica

Erdogan traži od Asada da se povuče s vlasti, premda se s Iranom i Rusijom zauzima za političko rješenje sukoba.

- Nećemo dopustiti sirijskom režimu da izvrgava našu zemlju kontinuiranoj prijetnji migranata mučeći, napadajući i prolijevajući krv svojeg naroda, rekao je.

Dnevnik.ba

18. travanj 2024 04:01