StoryEditor

Erdogan povodom godišnjice pokušaja puča: Nepobjediva Turska je lekcija svijetu

Piše D  /  15.07.2021., 02:07h

- Odlučno nastavljamo borbu Protiv FETO-a, koji je globalna mreža izdajnika. Nastavljamo, kako u zemlji, tako i inozemstvu, tragati za pripadnicima FETO-a i predavati ih turskom pravosuđu - napisao je, između ostalog, Erdogan.

Turski predsjednik je porukom o nepobjedivoj i neprolaznoj Turskoj podsjetio kako je hrabri turski narod, ujedinjen 15. srpnja, ostvario veliku pobjedu protiv pučista koji su usmrtili 251 osobu.

Istovremeno, poručio je kako 15. srpnja šalje posebnu poruku i lekciju.

- Ova sjajna pobjeda kojom smo zaustavili pokušaj puča i okupacije cijelom svijetu je bila značajna lekcija i poruka kojom je cijelom svijetu pokazano što sve možemo uraditi da zaštitimo volju naroda i demokraciju - napisao je Erdogan.

Podsjetio je kako je Turska 15. srpnja 2016. bila izložena pokušaju okupacije koji je izgledao kao puč.

- Ovaj puč je bila najnečasnija halka lanca napada kojim je FETO kroz razne zavjere uzeo za metu volju naroda. FETO, čiji su planovi prekinuti s borbom naše države i podrškom naroda, kao posljednje rješenje imao je pokušaj puča 15. srpnja 2016. - napisao je Erdogan.

Podsjetio je kako su pučisti oružje, tenkove i avione uperili prema narodu te da su ih u tim namjerama zaustavili - narod, država i sigurnosne snage.

Erdogan je, također, poručio kako se turski narod, odnosno žene, muškarci, mladi i stari, ujedinili i rame uz rame upisali pobjedu, iako je 251 osoba položilo živote kao šehidi u toj borbi.

Turski predsjednik je istaknuo kako nijedna rečenica, tekst, obraćanje o hrabrosti turskog naroda pred izdajnicima nisu dovoljni.

- Jer ep koji je naš narod ispisao 15. srpnja nije samo priča o zaustavljanju pokušaja puča. Te noći je još jednom izražena volja našeg naroda za državom, zastavom, budućnosti i neovisnosti pokazana 1071. u Malazgirtu, 1453. u Istanbulu, i 1915. u Canakkaleu - napisao je Erdogan.

Poručio je i da "sve dok ima onih koji se samo sa zastavom u ruci suprotstavljaju tenkovima, ezani neće prestati, zastava neće biti spuštena, a svoje ciljeve neće ostvariti oni koji za metu uzimaju budućnost i nezavisnost Turske".

- U skladu s tim shvaćanjem, mi kao država štitimo duh 15. srpnja i emanet šehida, te odlučno nastavljamo borbu protiv FETO-a koji je globalna mreža izdajnika. Nastavljamo, kako u zemlji, tako i inozemstvu, tragati za pripadnicima FETO-a i predavati ih turskom pravosuđu. Gdje god bježali, u bilo koji dio svijeta, nećemo odustati od naše borbe dok pred licem pravde ne bude odgovarao i posljednji pripadnik FETO-a - napisao je Erdogan.

Povodom 15. srpnja, Dana demokracije i nacionalnog jedinstva, Erdogan je naglasio kako je Turska nepokoriva, nepobjediva, te još jednom uputio dove za sve šehide koji su svoje živote položili pred terorističkim napadom 15. srpnja 2016.

Turski predsjednik uputio je pozdrave i lijepe želje za svakog građanina Turske koji je te noći stao u obranu svoje države, zastave i volje naroda, priopćeno je iz Predsjedništva Republike Turske - Ureda za komunikacije.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 00:31