Article_Top_970x250

Erdogan poručio Arapima: Izdajice! Sram vas bilo!

reakcija na trumpov plan

Erdogan poručio Arapima: Izdajice! Sram vas bilo!

sij 31, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan je nazvao "izdajom" odluku nekoliko arapskih zemalja koje su podržale novi "bliskoistočni mirovni plan" predsjednika SAD Donalda Trumpa.

- Neke arapske zemlje koje podržavaju plan počinile su izdaju Jeruzalema i svog naroda i, što je važnije, izdaju humanosti - rekao je Erdogan rukovodstvu svoje stranke u Ankari.

Erdogan, koji se zalaže za prava Palestinaca, izdvojio je Saudijsku Arabiju, Ujedinjene Arapske Emirate, Bahrein i Oman.

- Saudijska Arabijo, prvenstveno zašto šutiš? Kada ćeš prekinuti svoju šutnju? Kad pogledate Oman, Bahrein i Abu Dabi - isto je. Sram vas bilo! Sram vas bilo! Kako će te ruke koje su aplaudirale (planu) položiti račune za taj izdajnički korak - rekao je Erdogan, prenosi Dnevni avaz.

Odnosi Ankare s Rijadom i Abu Dabijem su se pogoršali 2018. godine zbog ubojstva saudijskog novinara Jamala Khashoggia u saudijskom konzulatu u Istanbulu.

Ankara je više puta tvrdila da je taj kolumnista ''Washington Posta'' ubijen po naredbi saudijskog rukovodstva koje poriče umiješanost.

Predsjednik SAD je u utorak predstavio detalje dugoočekivanog plana čiji je cilj rješavanje izraelsko-palestinskog sukoba, rekavši da će Jeruzalem ostati "nepodijeljeni glavni grad Izraela".

Jeruzalem je ionako izvor napetosti između Turske i SAD koje su ga 2017. godine proglasile za glavni grad Izraela i tamo premjestile svoje veleposlanstvo.

Na osnovu Trumpovog plana, Izraelu bi se dala uprava na 30 posto okupirane Zapadne obale, a Palestincima bi se postavili uvjeti ocijenjeni kao teški, uključujući razoružavanje, priznavanje Izraela kao židovske države i nastavak sveobuhvatne izraelske sigurnosne kontrole nad Zapadnom obalom.

Palestinska uprava je taj plan u potpunosti odbacila, dok je nekoliko arapskih zemlja reklo da bi to trebalo da bude osnova za pregovore.

- Mi nikada nećemo priznati ni prihvatiti taj plan koji u potpunosti prisvaja Jeruzalem. Jeruzalem ne može biti ostavljen u krvavim kandžama Izraela - rekao je Erdogan.

Predsjednik Turske je Trumpov plan nazvao "sramotnim" i upozorio podražavatelje plana da će biti odgovorni za "ozbiljne posljedice" svakog koraka koji ohrabruje Izrael, označivši ga "terorističkom" državom.

Dnevnik.ba