StoryEditor

Erdogan poručio Arapima: Izdajice! Sram vas bilo!

Piše D  /  31.01.2020., 08:01h

- Neke arapske zemlje koje podržavaju plan počinile su izdaju Jeruzalema i svog naroda i, što je važnije, izdaju humanosti - rekao je Erdogan rukovodstvu svoje stranke u Ankari.

Erdogan, koji se zalaže za prava Palestinaca, izdvojio je Saudijsku Arabiju, Ujedinjene Arapske Emirate, Bahrein i Oman.

- Saudijska Arabijo, prvenstveno zašto šutiš? Kada ćeš prekinuti svoju šutnju? Kad pogledate Oman, Bahrein i Abu Dabi - isto je. Sram vas bilo! Sram vas bilo! Kako će te ruke koje su aplaudirale (planu) položiti račune za taj izdajnički korak - rekao je Erdogan, prenosi Dnevni avaz.

Odnosi Ankare s Rijadom i Abu Dabijem su se pogoršali 2018. godine zbog ubojstva saudijskog novinara Jamala Khashoggia u saudijskom konzulatu u Istanbulu.

Ankara je više puta tvrdila da je taj kolumnista ‘‘Washington Posta‘‘ ubijen po naredbi saudijskog rukovodstva koje poriče umiješanost.

Predsjednik SAD je u utorak predstavio detalje dugoočekivanog plana čiji je cilj rješavanje izraelsko-palestinskog sukoba, rekavši da će Jeruzalem ostati "nepodijeljeni glavni grad Izraela".

Jeruzalem je ionako izvor napetosti između Turske i SAD koje su ga 2017. godine proglasile za glavni grad Izraela i tamo premjestile svoje veleposlanstvo.

Na osnovu Trumpovog plana, Izraelu bi se dala uprava na 30 posto okupirane Zapadne obale, a Palestincima bi se postavili uvjeti ocijenjeni kao teški, uključujući razoružavanje, priznavanje Izraela kao židovske države i nastavak sveobuhvatne izraelske sigurnosne kontrole nad Zapadnom obalom.

Palestinska uprava je taj plan u potpunosti odbacila, dok je nekoliko arapskih zemlja reklo da bi to trebalo da bude osnova za pregovore.

- Mi nikada nećemo priznati ni prihvatiti taj plan koji u potpunosti prisvaja Jeruzalem. Jeruzalem ne može biti ostavljen u krvavim kandžama Izraela - rekao je Erdogan.

Predsjednik Turske je Trumpov plan nazvao "sramotnim" i upozorio podražavatelje plana da će biti odgovorni za "ozbiljne posljedice" svakog koraka koji ohrabruje Izrael, označivši ga "terorističkom" državom.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 20:56