StoryEditor

Erdogan otvorio gradilište Istanbulskog kanala

Piše D  /  26.06.2021., 09:06h

"Danas otvaramo novu stranicu u povijesti razvoja Turske", rekao je šef države na svečanosti polaganja kamena temeljca mosta koji je dio projekta. 

Kanal dug 45 kilometara, čiji projekt je osobno podržao Erdogan, trebao bi predstavljati umjetni tjesnac zapadno od Istanbula spajanjem od sjevera prema jugu Crnog i Mramornog mora.

Kritičari optužuju Erdogana da će taj projekt odvesti Tursku u ekološku katastrofu i veliko nepotrebno zaduženje.

Erdogan je gotovo cijeli govor posvetio obrani projekta i nabrojao je opasnosti sve gušćeg brodskog prometa u Bosporu te izjavio da ovaj projekt jamči sigurnost građanima u Istanbulu i omogućuje Turskoj da zauzme važnije mjesto u međunarodnoj trgovini. Projekt je izazvao kritike u inozemstvu, posebice u Rusiji, koja se boji olakšanog pristupa Crnom moru brodovima ruskih protivnika iz NATO-a.

Prema odredbama konvencije iz Montreuxa, koja regulira plovidbu Bosporskim tjesnacem, jedinim prirodnim pristupom Crnom moru, zemlje koje izlaze na to more moraju ranije najaviti prolazak svojih brodova, koji se ondje mogu zadržati samo ograničeno vrijeme.

"Taj projekt ni u kojem slučaju ne krši konvenciju iz Montreuxa", rekao je bivši premijer Binali Yildirim, koji je na svečanosti govorio nakon Erdogana, prenosi Hina.

Dnevnik.ba

16. rujan 2021 02:09