Article_Top_970x250

Erdogan osudio upotrebu termina "umjereni islam", rekavši da je jedini cilj tog "zapadnog termina" oslabiti Islam

"samo je jedan islam"

Erdogan osudio upotrebu termina "umjereni islam", rekavši da je jedini cilj tog "zapadnog termina" oslabiti Islam

stu 14, 2017
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Predsjednik Turske, Erdogan osudio je u petak upotrebu termina ‘umjereni islam’, rekavši da je jedini cilj termina da oslabi vjeru, a ne da je distancira od ekstremista, prenosi turski list Sabah.

U primjedbi jasno upućenoj saudijskom prijestolonasljedniku Muhammedu bin Selmanu, Erdogan je kazao da porijeklo termina potiče od zapadnog svijeta.

“Izraz ‘umjereni islam’ je opet u upotrebi. Patent umjerenog islama pripada Zapadu. Nema umjerenog ili neumjerenog islama, islam je jedan. Cilj upotrebe takvih termina je slabljenje islama”, kazao je Erdogan.

“Oni kažu da će se vratiti umjerenom islamu, a još uvijek ne daju ženama pravo da voze. Postoji li takva stvar u islamu? Pretpostavljam da će im dati ovo pravo kada se okrenu umjerenom”, dodao je on.

Erdogan je ovo kazao tijekom događaja organiziranog za žene preduzetnice u sklopu Ženskog savjetodavnog vijeća Organizacije islamske saradnje (OIC) u kompleksu predsjedničke palate u Ankari.

Erdogan je u svome govoru također kritizirao diskriminaciju muslimanki.

“Najveće žrtve pesimističke slike na Zapadu su žene muslimanke. Zabrana nošenja marame u europskim zemljama vremenom je sve veća. Kao što je u jednom periodu situacija bila i u našoj zemlji, ženama muslimankama se onemogućava učešće u javnom životu. Svijest kako žene muslimanke zatvoriti u kuće širi se poput virusa u svijetu. Danas u mnogim europskim zemljama, pokrivene žene su ograničene kada je u pitanju zapošljavanje, a u nekim slučajevima i u ostvarivanju osnovnih prava na obrazovanje.

Oni koji nam na sve načine pokušavaju držati lekciju o demokraciji i ljudskim pravima, aplaudiraju u svojim zemljama  na kršenje temeljnih ljudskih prava. Turska je jedna od rijetkih zemalja koja ukazuje na ovu nepravdu i dvostruke standarde”, kazao je Erdoan. /  IslamBosna.ba

Dnevnik.ba

Article_Bottom_970x250