Article_Top_970x250

Erdogan osudio pokušaj puča u Venezueli

turski predsjednik

Erdogan osudio pokušaj puča u Venezueli

tra 30, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

"Oni koji pokušavaju da na čelo Venezuele postave guvernera kao u postmodernoj koloniji moraju znati da se na demokratskim izborima odlučuje kako će se upravljati jednom zemljom"

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je da Turska osuđuje pokušaj puča u Venezueli, javlja Anadolu Agency (AA).

"Turska, koja je i sama osjetila negativne posljedice vojnih udara i koja se borila protiv vojnih udara, osuđuje pokušaj puča u Venezueli. Cijeli svijet morao bi poštovati demokratski izbor građana Venezuele", kazao je Erdogan putem Twittera.

Dodao je da su u demokratijama glasačke kutije one koje u konačnici odlučuju.

"Oni koji pokušavaju da na čelo Venezuele postave guvernera kao u postmodernoj koloniji moraju znati da se na demokratskim izborima odlučuje kako će se upravljati jednom zemljom", dodao je te podsjetio da je predsjednik Venezuele na vlast došao pomoću demokratskih izbora.

Predsjednik Venezuele Nicolas Maduro pozvao je narod na ulicu kako bi štitili domovinu i ustavni poredak.

"Zapovjednici su izrazili posvećenost Ustavu. Pozivam narod na ulicu da štiti domovinu i ustavni poredak", naveo je Maduro putem društvenih mreža.

Američka administracija pružila je punu podršku pokušaju udara u Venezueli, predvođenog Juanom Guaidom koji se proglasio privremenim predsjednikom.

Guaido je jutros objavio videoporuku koja je snimljena u zračnoj bazi u Caracasu, a oko njega su bili pripadnici venecuelske vojske i gospodarski aktivist Leopoldo Lopez. U trominutnoj video poruci Guaido je kazao da će vojnici koji izađu na ulice štititi ustav države.

Dan uoči najavljenih masovnih antivladinih prosvjeda, Guaido je kazao kako je došao presudni moment.

Venezuela je pogođena prosvjedima od 10. siječnja, kada je predsjednik Maduro položio zakletvu za drugi mandat nakon izbora koje je opozicija bojkotirala.

Napetost se dodatno povećala kada se opozicioni lider Guaido 23. siječnja proglasio za privremenog šefa države, što su podržali SAD i mnoge europske i latinoameričke države. Rusija, Turska, Kina, Iran, Bolivija i Meksiko podržavaju vlast venecuelskog predsjednika Madura.

Dnevnik.ba

Tagovi: