StoryEditor

Erdogan očekuje "sigurnosnu zonu" u Siriji za nekoliko mjeseci

Piše D  /  25.01.2019., 04:01h

Turska očekuje da "sigurnosna zona" bude uspostavljena u Siriji duž turske granice u roku od nekoliko mjeseci, izjavio je u petak predsjednik Tayyip Erdogan.

Erdogan je ranije izjavio da su on i američki predsjednik Donald Trump raspravljali o tome da Turska uspostavi 32 kilometra dugu sigurnu zonu u Sitriji duž granice dvije zemlje, nakon Trumpove odluke da povuče svih 2.000 američkih vojnika iz Sirije.

U govoru u istočnoj pokrajini Ezurum, Erdogan je izjavio da zona "treba imati za cilj da zaštiti našu zemlju od terorista, a ne da štiti teroriste van naših granica" i da treba biti uspostavljena za nekoliko mjeseci.

- U suprotnom, mi ćemo sami definitivno formirati sigurnu ili tampon zonu. Naša jedina očekivanja od saveznika su da pruže logističku podršku turskim naporima - dodao je, prenosi Fena.

Regiju duž granice kontrolira kurdska milicija YPG, koju Turska smatra terorističkom grupom, ali koja je i ključni američki saveznik u borbi protiv Islamske države.

Erdogan je kazao da sporazum iz 1998. godine sa Sirijom dopušta Turskoj da ulazi u sirijsku teritoriju dok se suočava s prijetnjama, prenosi Reuters.

Dnevnik.ba

20. travanj 2024 12:30