Article_Top_970x250

Erdogan o talijanskom ministru: "Pokazao je drskost i nepoštovanje. Njegova izjava je narušila odnose dviju zemalja"

turski predsjednik

Erdogan o talijanskom ministru: "Pokazao je drskost i nepoštovanje. Njegova izjava je narušila odnose dviju zemalja"

tra 14, 2021
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Predsjednik Tayyip Erdogan optužio je u srijedu talijanskog premijera Maria Draghija za "drskost i nepoštovanje" nakon što je turskog lidera nazvao "diktatorom".

Prošlog tjedna, Draghi je rekao da je Erdogan ponizio predsjednicu Europske komisije Ursulu von der Leyen tijekom posjeta Ankari i da je važno biti iskren s "diktatorima", što je rezultiralo osudom iz Ankare.

U svom prvom javnom komentaru o tom pitanju, Erdogan je na događaju u Ankari rekao da je Draghi oštetio odnose između Turske i Italije, te sugerirao da talijanski premijer nema demokratski legitimitet za takve kritike, javlja Reuters.

- Izjava talijanskog premijera zaista iskazuje drskost i nepoštovanje. U vrijeme kada smo se nadali da bi veze Turske i Italije mogle doći do dobre točke, davanjem ove izjave ovaj čovjek po imenu Draghi nažalost je narušio odnose između nas - rekao je Erdogan. 

- Došli ste imenovanjem, niste izabrani. Da biste mogli dati takve primjedbe u vezi s Tayyipom Erdoganom, prvo morate biti svjesni vlastite povijesti. Ali, vidjeli smo da niste - dodao je Erdogan, u očiglednoj referenci na fašističkog diktatora Benita Mussolinija.

Draghi, bivši predsjednik Europske središnje banke, nije došao na vlast na izborima, ali ga je talijanski predsjednik u veljači stavio na čelo nove vlade nakon što je prethodna koalicija propala usred stranačkih prepirki.

Dnevnik.ba