06.09.2022., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan, u sluzbenoj posjeti Bosni i Hercegovini. Photo: Damir Hajdarbasic/PIXSELLDAMIR HAJDARBASIC/PIXSELL - Pixsell
StoryEditor
TURSKI PREDSJEDNIK

Erdogan o smrti iranskog predsjednika: Rahmet duši mog brata, sućut bratskom iranskom narodu

Piše Desk  /  20.05.2024., 11:08h

Kao Turska, mi ćemo biti uz našeg susjeda Iran u ovim teškim i tužnim vremenima, kao što smo to činili mnogo puta ranije, rekao je Erdogan.

Povodom smrti predsjednika Irana Ebrahima Raisija, koji je stradao u helikopterskoj nesreći s još nekoliko iranskih dužnosnika, turski je predsjednik Erdogan  izrazio sućut. 

"Molim se da se Svevišnji Bog smiluje mom dragom kolegi, mom bratu i predsjedniku Islamske Republike Iran gospodinu Ebrahimu Raisiju, za kojeg smo saznali da je nažalost izgubio život u helikopterskoj nesreći. Izražavam rahmet pred dušu iranskog ministra vanjskih poslova i drugih zvaničnika koji su izgubili živote u istom helikopteru",  poručio je Erdogan.

Turski predsjednika izrazio je također sućut, kako je kazao, prijateljskom i bratskom iranskom narodu i vladi, posebno vjerskom poglavaru Islamske Republike Iran gospodinu Aliju Khameneiju.

"Kao kolega koji je osobno svjedočio njegovim naporima za mir iranskog naroda i naše regije tijekom svog vremena na dužnosti, sjećam se poštovanog Raisija s poštovanjem i zahvalnošću. Kao Turska, mi ćemo biti uz našeg susjeda Iran u ovim teškim i tužnim vremenima, kao što smo to činili mnogo puta ranije", zaključio je Erdogan.

Helikopter u kojem su bili iranski predsjednik Raisi te ministar vanjskih poslova Hossein Amir-Abdollahian, guverner Istočnog Azerbejdžana Malik Rehmati i voditelj molitve petkom u gradu Tabriz Ayatollah Al-Hashem, navodno je jučer "tvrdo sletio" zbog vremenskih uvjeta dok se vraćao s ceremonije otvaranja brane na granici s Azerbejdžanom. Kasnije je potvrđeno da nema preživjelih u ovoj nesreći.

Dnevnik.ba

23. srpanj 2024 03:53