StoryEditor

Erdogan o ponavljanju izbora u Istanbulu: ´Ovo je najbolji korak za Tursku...´

Piše D  /  07.05.2019., 01:05h

"Iskreno vjerujemo da postoji ... organizirana korupcija i potpuna nezakonitost", kazao je Erdogan.

Odluka o ponovnom glasanju jučer je izazvala prosvjede u ovom gradu. Kandidat oporbene stranke CHP koji je pobijedio na izborima kazao je kako je ova odluka izdajnička. Europski parlament također je izjavio kako bi odluka o ponovnom održavanju izbora 23. lipnja  okončala vjerodostojnost demokratskih izbora u Turskoj.

Govoreći na sastanku svoje stranke APK, Erdogan je kazao kako je ponovno glasanje najbolji korak za Tursku. On je kazao i kako su postojale nezakonitosti u glasanju, te da je ponavljanje izbora važan korak za jačanje demokracije. 

"Vidimo ovu odluku kao najbolji korak koji će ojačati volju za rješavanjem problema u okviru demokracije i prava", kazao je.

Predstavnik AKP-a u biračkom odboru, Recep Ozel, kazao je kako su izbori raspisani zato što pojedini službenici zaduženi za glasačke kutije nisu bili državni službenici. Međutim, zamjenik predsjednika CHP-a Onursal Adiguzel izjavio je kako je ponavljanje izbora pokazalo kako je nezakonito pobijediti protiv AK partije.

Adiguzel je tweetao da je ova odluka bila obična diktatura.

"Ovaj sustav koji mijenja volju naroda i zanemaruje zakon nije niti demokratski niti legitiman. To je obična diktatura“, napisao je Adiguzel.

U govoru objavljenom na društvenim medijima, Ekrem Imamoglu, koji je izabran za gradonačelnika Istanbula u travnju, osudio je izborni odbor i izjavio kako je na njih utjecala vladajuća stranka. Skpina pristaša Imamoglua kazala je kako vjeruju da će ponovno pobijediti

Podsjećamo, odluka o poništenju izbora donesena je nakon što je islamska Stranka pravde i razvoja (AKP) predsjednika Erdogana podnijela više žalbi zbog velikog broja nepravilnosti koje su dovele u pitanje valjanost izbora.

Naime, Ekrem Imamoglu je odnio pobjedu u Istanbulu s 14.000 glasova više od bivšeg premijera Binalija Yildrima.

Glavna oporbena stranka u Turskoj CHP neće bojkotirati ponovljene lokalne izbore u Istanbulu, koji će biti održani 23. lipnja, odlučila je danas stranačka skupština, prenijela je stranica NTV

Dnevnik.ba

20. travanj 2024 05:17