StoryEditor

Erdogan nudi Zelenskom i Putinu novi prijedlog mirovnog sporazuma: Sadrži sedam ključnih točaka

Piše desk  /  11.04.2024., 20:12h

Ruski medij Nova Gazeta, koji od početka rata u Ukrajini djeluje u inozemstvu, objavio je informacije o novom mirovnom planu koji bi turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan mogao ponuditi Kijevu i Moskvi.

Prema informacijama ruskog lista, postoji novi nacrt mirovnog sporazuma koji bi trebao zamrznuti sukob između Rusije i Ukrajine.

"Izvor tvrdi da sve tri strane, Turska, Rusija i Ukrajina, trenutno imaju tekst sporazuma. Nacrt je zasnovan na dokumentima s prvih pregovora u Istanbulu, a u novi tekst su uvrštene i neke stvari iz dokumenata tokom pregovora u svibnju 2022. godine", navodi se.

Prema izvoru, nacrt sporazuma predviđa:

  • Uzajamno opredjeljenje SAD-a i Rusije da ne koriste nukelarno oružje ni pod kojim okolnostima, kao i obnavljanje Ugovora o ograničenju strateškog naoružanja (START-3)
  • Zabrana miješanja u unutrašnje stvari druge zemlje na bilo koji način koji bi mogao destabilizirati njenu vlast
  • Zamrzavanje rata duž postojeće linije fronta
  • Garancija vanblokovskog statusa Ukrajine do 2040. godine
  • Obaveza održavanja referenduma 2040. godine - nacionalni referndum o vanjskoj politici zemlje kao i referendumi pod međunarodnom kontrolom na svim ukrajinskim teritorijama pripojenim Rusiji
  • Razmjena zatvorenika po formuli "svi za sve"
  • Rusija se ne protivi pridruživanju Ukrajine Europskoj uniji

Kako se navodi, turski dužnosnici očekuju da se Kijev i Moskva u narednom periodu očituju o ovom prijedlogu.

Ono što treba naglasiti jeste da ovo nije prvi ovakav prijedlog mirovnog sporazuma, a Kijev i Moskva do sada nisu mogli pronaći zajednički jezik kada je riječ o okončanju sukoba.

Dok su sa jedne strane u Kijevu promovirali "ukrajinsku formulu mira", iz Moskve su tvrdili kako je prijedlog Kine najkonkretniji kada je riječ o rješavanju sukoba.

Dnevnik.ba

19. svibanj 2024 00:35