StoryEditor
turski predsjednik

Erdogan: "Netanyahu je ratni zločinac, sudit će mu se kao i Miloševiću"

Piše desk  /  04.12.2023., 11:32h

Predsjednik Republike Turkiye Recep Tayyip Erdoga izjavio je danas kako je izraelski premijer Benjamin Netanyahu ratni zločinac i “kasapin Gaze” i da će mu sigurno biti suđeno kao što je suđeno i Slobodanu Miloševiću, javlja Anadolija.

Erdogan je prisustvovao programu otvaranja 39. ministarskog zasjedanja Stalnog odbora Organizacije islamske suradnje za ekonomsku i trgovinsku saradnju (COMCEC) u Kongresnom centru u Istanbulu, a tom prilikom je govorio o izraelskim napadima na Gazu.

Podsjetio na brutalnost izraelskih napada na Gazu, te na stradanje velikog broja civila i djece.

- Dvoje od troje ubijenih u Gazi su djeca, žene, bebe. Broj stanovnika Gaze za kojima se traga premašio 6.500 - podsjetio je Erdogan.

Poručio je kako oni koji pokušavaju prikriti smrt tolikih nevinih i čak ih legitimizirati pod izgovorom Hamasa nemaju više pravo bilo što reći čovječanstvu.

- Gaza je teritorij Palestine, Gaza pripada Palestincima i tako će ostati zauvijek - podvukao je Erdogan.

Iznio je oštre kritike na račun izraelskog premijera Benjamina Netanyahua, još jednom ga nazvavši ratnim zločincem i "kasapinom Gaze“.

- "Kasapin Gaze" Netanyahu je ratni zločinac, i sigurno će mu kao "kasapinu Gaze" biti suđeno, baš kao što je suđeno i bivše predsjedniku Srbije Slobodanu Miloševiću - podvukao je Erdogan.

Dalje je naveo kako Izrael nije samo ubojica, već i lopov, te poručio kako neće dozvoliti da se pitanje nuklearnog oružja Izraela zaboravi.

Osvrnuvši se i na glasanje u Ujedinjenim narodima, Erdogan je kazao: "S jedne strane imate 121 zemlju koje žele da prestanu rat i krvoproliće, s druge strane 3-5 zemalja koje daju otvoreni ček napadima Izraela".

Podvukao je kako puti do mira u regiji ide kroz uspostavljanje države Palestine.

- Turska je spremna da bude zemlja garant mirovnim pregovorima između Izraela i Palestine - rekao je Erdoan.

Upozorio je i na problem islamofobije, za koji je kazao da je širi Zapadom poput epidemije.

Dnevnik.ba

19. svibanj 2024 07:38