StoryEditor
turski predsjednik

Erdogan nazvao Netanyahua ‘kasapinom Gaze‘

Piše fena  /  29.11.2023., 16:41h

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan u srijedu je nazvao izraelskog premijera Benjamina Netanyahua "kasapinom Gaze" i optužio ga da izaziva antisemitizam širom svijeta.

Erdogan je više puta napadao Izrael zbog razmjera smrti i razaranja uzrokovanih njegovim odgovorom na nezapamćeni prekogranični napad Hamasa 7. listopada.

Označio je Izrael kao "terorističku državu", a Hamas je nazvao "oslobodilačkom grupom".

Erdogan je udvostručio te verbalne napade tijekom nastupa pred članovima svoje vladajuće stranke s islamskim korijenima u parlamentu.

Netanyahu je već upisao svoje ime u povijest kao kasapin Gaze – navodi Erdogan u izjavi koju je prenijela nacionalna televizija.

- Netanyahu ugrožava sigurnost svih Jevreja u svijetu podržavajući antisemitizam ubojstvima koja je počinio u Gazi – kazao je.

Erdoganova oštra retorika zaprijetila je da će prekinuti sve buduće odnose Turske s Izraelom.

Dvije strane ponovo su prošle godine imenovale veleposlanike nakon višedesetljetnog prekida veza.

Također su razgovarali o razvoju bližih trgovinskih odnosa i radu na novim energetskim projektima koji su mogli pomoći u izgradnji dugoročnog povjerenja.

Rat u Gazi potakao je Izrael da povuče sve diplomatsko osoblje iz Turske i drugih zemalja u regionu kao sigurnosnu mjeru predostrožnosti.

Turska je također povukla svog izaslanika u Tel Avivu u znak protesta zbog pristupa Izraela.

Posrednici u srijedu pokušavaju produžiti primirje između Izraela i Hamasa koje je omogućilo oslobađanje 60 izraelskih talaca i 180 palestinskih zatvorenika od prošle sedmice.

Erdogan je kazao da Netanyahuova vlada komplicira te napore nastavljajući da raspravlja o planovima za iskorjenjivanje Hamasa.

- Izjave Netanyahuove administracije umanjuju naše nade da će se humanitarna pauza pretvoriti u trajni prekid vatre - kazao je Erdogan.

Sporazum o primirju privremeno je zaustavio borbe koje su počele kada su Hamasovi borci prešli granicu s Izraelom, ubijajući 1.200 ljudi, većinom civila, i otimajući oko 240 njih.

U posljednjoj zračnoj i kopnenoj kampanji Izraela u Gazi ubijeno je skoro 15.000 ljudi, također većinom civila, priopćili su dužnosnici Hamasa, a veliki dio sjeverne teritorije je pretvoren u ruševine, prenosi AFP.

Dnevnik.ba

30. travanj 2024 08:15