StoryEditor

Erdogan: Naš glavni cilj je osigurati da Crno more ostane more mira

Piše D  /  10.04.2021., 11:04h

Turski predsjednik Recep Tayip Erdogan izjavio je u subotu da ne želi porast napetosti između Rusije i Ukrajine na čijem se istoku nastavlja sukob, a Turska je najavila skorašnji prolazak američkih ratnih brodova kroz tjesnace u Crnom moru.  

"Naš glavni cilj je osigurati da Crno more ostane more mira i suradnje. Ne želimo porast napetosti u našoj zajedničkoj regiji", rekao je turski predsjednik na konferenciji za novinare s ukrajinskim kolegom Volodimirom Zelenskijem koji je u posjetu Turskoj. 

"Mislimo da sadašnju krizu treba riješiti mirnim putem, na temelju međunarodnog prava i poštivanjem teritorijalnog integriteta Ukrajine", dodao je.  Ukrajinske i američke dužnosnike zadnjih dana zabrinjava dolazak tisuća ruskih vojnika na rusko-ukrajinsku granicu i novi incidenti između snaga odanih vladi u Kijevu i proruskih separatista na istoku Ukrajine.

Turski predsjednik također je naglasio da je Turska spremna pružiti "svaku podršku" rješenju sukoba i da odbija priznati rusku aneksiju Krima. "Ključna je turska podrška teritorijalnom suverenitetu", rekao je ukrajinski predsjednik Zelenskij. 

Ankara je najavila u petak da će dva američka ratna broda proći 14. i 15. travnja preko Bosporskog tjesnaca u smjeru Crnog mora, sukladno konvenciji iz Montreuxa.  Taj ugovor iz 1936. jamči slobodu plovidbu civilnim brodovima u turskim tjesnacima. Ali zemlje koje ne izlaze na Crno more moraju 15 dana ranije najaviti prolazak svojih ratnih brodova, koji se ondje ne mogu zadržati dulje od 21 dan. 

Ruski predsjednik Vladimir Putin zatražio je u petak Erdogana u telefonskom razgovoru da jamči očuvanje tog ugovora. Pojavile su se spekulacije da bi ugovor mogao biti suspendiran i u tom slučaju bio bi olakšan pristup Crnom moru ratnim brodovima zemalja koje na njega ne izlaze, poput Sjedinjenih Država i drugih država članica NATO-a, a što se nikako ne bi se svidjelo Moskvi, prenosi Hina.

Dnevnik.ba

20. travanj 2024 00:45