Article_Top_970x250

Erdogan najavio obračun s izbornim gubitnicima

turski predsjednik

Erdogan najavio obračun s izbornim gubitnicima

tra 27, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: screenshot via Direktno.hr

Nakon gubitaka na izborima turski je predsjednik Tayyip Erdogan u subotu obećao kako će "pozvati na odgovornost" sve članove koji bi mogli pokušati podrovati njegovu Stranku pravde i razvitka (AKP).

"Teško je progutati ono što su neki ljudi učinili iznutra", rekao je Erdogan stranačkom skupu u Ankari ne imenujući ni jednog dužnosnika.

"Ono što se događa u pokrajinama, u okruzima, sve te informacije dolaze do nas. Pozvat ćemo ih na odgovornost kada za to dođe vrijeme. Nećemo ih nositi na leđima", rekao je.

Erdoganove opaske uslijedile su nakon rijetkih, oštrih kritika bivšeg premijera i predsjednika AKP-a Ahmeta Davutoglua nakon gubitaka na izborima.

Davutoglu je 22. travnja izdao dugačko priopćenje na društvenim medijima u kojem je okrivio promjenu politike AKP-a i savez s ultranacionalistima za izborni neuspjeh.

Erdogan nije rekao koje će mjere konkretno poduzeti.

Na lokalnim izborima 31. ožujka oporbena Republikanska narodna stranka (CHP) dobila je nadzor nad Ankarom, turskim glavnim gradom, i Istanbulom, gospodarskim središtem zemlje, kojima je konzervativni islamistički AKP vladao 25 godina.

Erdogan i AKP su navodeći prijevare na izborima u Istanbulu zatražili ponovno glasovanje. Vrhovno izborno vijeće Turske (YSK) bi trebalo za nekoliko dana presuditi o tim navodnim nepravilnostima.

Erdogan je u subotu rekao kako će njegova stranka nastaviti pravnu bitku protiv onoga što je nazvao "organiziranom kampanjom" da se "ukradu" izbori u Istanbulu, prenosi Direktno.hr.

Dnevnik.ba