StoryEditor

Erdogan najavio novu ofenzivu: Turska šalje svoju vojsku u Libiju

Piše D  /  16.01.2020., 12:01h

Ankara je već rasporedila snage za obuku trupa koje su odane Vladi nacionalnog jedinstva (GNA) kao dio sporazuma o sigurnosnoj suradnji dviju zemalja, javlja RT.

"Naučit će ga pameti"

Erdogan je dodao kako, u sklopu pomorskog sporazuma, više neće biti moguće za druge zemlje da provode naftna istraživanja i bušenja na obali Libije bez odobrenja Turske ili Libije.

Turska se zavjetovala da će podržati višemjesečnu borbu GNA-a protiv libijskog pobunjeničkog vođe Khalifa Haftara. Erdogan je napomenuo kako će Haftara "naučiti pameti" ako nastavi s vojnom kampanjom protiv vlade koju podržava UN.

Sporazum o prekidu vatre

Turski predsjednik je još početkom siječnja rekao da će započeti postupno raspoređivati turske vojne snage u toj sjevernoafričkoj državi, kako bi se osigurao u toj ratom razorenoj zemlji "koordinaciju i stabilnost".

Unatoč diplomatskim zastojima, Ankara je priopćila kako je prerano reći da je sporazum o prekidu vatre s Haftarovom Libijskom nacionalnom vojskom (LNA) propao.

Erdogan je najavio slanje trupa u Libiju prije svog nedeljnog sastanka s čelnicima Njemačke, Rusije, Britanije i Italije na kojem se trebalo razgovarati o ovome sukobu, piše Index.

Dnevnik.ba

23. travanj 2024 18:46