Article_Top_970x250

Erdogan najavio novu ofenzivu: Turska šalje svoju vojsku u Libiju

"kako bi osigurali stabilnost"

Erdogan najavio novu ofenzivu: Turska šalje svoju vojsku u Libiju

sij 16, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: screenshot

Turska šalje trupe u Libiju kako bi u toj zemlji osigurala stabilnost vlade koju podržava UN, priopćio je predsjednik Recep Tayyip Erdogan.

Ankara je već rasporedila snage za obuku trupa koje su odane Vladi nacionalnog jedinstva (GNA) kao dio sporazuma o sigurnosnoj suradnji dviju zemalja, javlja RT.

"Naučit će ga pameti"

Erdogan je dodao kako, u sklopu pomorskog sporazuma, više neće biti moguće za druge zemlje da provode naftna istraživanja i bušenja na obali Libije bez odobrenja Turske ili Libije.

Turska se zavjetovala da će podržati višemjesečnu borbu GNA-a protiv libijskog pobunjeničkog vođe Khalifa Haftara. Erdogan je napomenuo kako će Haftara "naučiti pameti" ako nastavi s vojnom kampanjom protiv vlade koju podržava UN.

Sporazum o prekidu vatre

Turski predsjednik je još početkom siječnja rekao da će započeti postupno raspoređivati turske vojne snage u toj sjevernoafričkoj državi, kako bi se osigurao u toj ratom razorenoj zemlji "koordinaciju i stabilnost".

Unatoč diplomatskim zastojima, Ankara je priopćila kako je prerano reći da je sporazum o prekidu vatre s Haftarovom Libijskom nacionalnom vojskom (LNA) propao.

Erdogan je najavio slanje trupa u Libiju prije svog nedeljnog sastanka s čelnicima Njemačke, Rusije, Britanije i Italije na kojem se trebalo razgovarati o ovome sukobu, piše Index.

Dnevnik.ba