StoryEditor

Erdogan najavio: Nakon Aja Sofije na redu je Al Aksa u Jeruzalemu

Piše D  /  13.07.2020., 10:07h

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan obećao je “oslobađanje džamije Al Aksa” od Izraela, nakon što je u petak “uskrsnuo” Aja Sofiju kao džamiju, prenose agencije.

“Prosvjetljenje Aja Sofije najavljuje oslobađanje džamije Al Aksa”, navodi se na internet prezentaciji Кancelarije turskog predsjednika.

“Oslobađanjem Aja Sofije je ponovo zapaljena vatra nade muslimana i svih potlačenih, poniženih i odbačeni”, prenosi izraelski list.

Govor koji je bio na turskom jeziku preveden je malo drugačije na arapski i engleski jezik, kao način da se sakrije dio stavova Ankare o tome na koji način povezuje Aja Sofiju sa širim planom, ocjenjuje Jeruzalem post.

Na arapskom jeziku navodi se da je pretvaranje Aje Sofije u džamiju dio “povratka slobode Al Akse”, što u stvari znači da bi Izrael trebao biti isključen iz kontrole starog grada Jeruzalema u kome se nalazi Al Aksa, ocjenjuje list.

Turski predsjednik povezao je odluku o oživljavanju islama iz Bukure u Uzbekistanu s Andaluzijom u Španjolskoj. Ova terminologija, koja povezuje Al Aksu u Jeruzalemu s Aja Sofijom i Španjolskom, svojevrsna je šifrirana terminologija za širu vjersku agendu, prema tumačenju lista.

U turskom prijevodu izgleda da nije navedena ista referenca na Španjolsku kao u arapskom.

Recep Tayyip Erdogan dugo se zalagao za palestinsku stvar i bio je ekstremni kritičar Izraela, između ostalog kada je napustio pozornicu u Davosu tijekom razgovora s bivšim predsjednikom Izraela Shimonom Peresom 2009. godine.

Turska je tada poslala flotilu u Gazu da pokuša probiti izraelsku blokadu Gaze, što je dovelo do pogibije deset turskih državljana kada su izraelske snage izvršile raciju na brod Mavi Marmara, podsjeća list.

Povezivanje velike promjene u Aja Sofiji s Jeruzalemom pokazuje da su ambicije Ankare mnogo veće od pukog uspostavljanja islamskih molitvi u povijesnoj džamiji i crkvi u Istanbulu; to je dio šire islamske agende za regiju, smatra izraelski dnevnik.

Dnevnik.ba

18. travanj 2024 10:41