Article_Top_970x250

Erdogan na Novi Zeland šalje zamjenika i ministra vanjskih poslova

povodom terorističkih napada

Erdogan na Novi Zeland šalje zamjenika i ministra vanjskih poslova

ožu 15, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan i guvernerka Novog Zelanda Dame Patsy Reddy razgovarali su telefonom u vezi s terorističkim napadom na dvije džamije u toj zemlji.

Erdogan je tijekom razgovora s guvernerkom Reddy osudio napad u ime svih muslimana, prenosi Anadolija.

Turski predsjednik je također kazao da je važno da je njena zemlja poduzela mjere kako bi bile otkrivene organizacije koje stoje iza ovog teroriste.

"Manifest koji je proglasio terorista jasno ukazuje da ovaj čin nije nešto što je uradio sam pojedinac. Vjerujem da bi otkrivanje terorističkih grupa koje stoje iza ovoga olakšalo posao i Novom Zelandu", kazao je Erdogan.

Dodao je i kako će na Novi Zeland poslati zamjenika predsjednika i ministra vanjskih poslova s delegacijom.

"Ukoliko zajedno s njima napravite procjenu kako biste odredili novu mapu puta, mislim da bi to bilo vrlo korisno. Ne želimo da Novi Zeland, zemlja sloboda, bude predstavljen u nekom drugom svjetlu", rekao je Erdogan.

U jutrošnjem terorističkom napadu u gradu Christchurchu, na dvije džamije u vrijeme džuma-namaza, ubijeno je najmanje 49 osoba, više od 20 povrijeđeno. Muškarac koji je preuzeo odgovornost za napad rekao je da je 28-godišnji Australac te da je imao antiimigrantske motive za napad.

Dnevnik.ba

Article_Bottom_970x250