StoryEditor

Erdogan je pozvao Putina da obuzda Asadov režim u Idlibu

Piše D  /  22.02.2020., 07:02h

Turski predsjednik Recep Tayip Erdogan pozvao je u petak ruskog predsjednik Vladimira Putina da "obuzda" sirijski režim u pobunjeničkoj pokrajini Idliba, usred intenzivne diplomatske aktivnosti za okončanje sukoba i teške humanitarne situacije.

Ofenziva koju vodi režim predsjednika Bašara al Asada uz podršku Moskve za zauzimanje Idliba, posljednjeg pobunjeničkog uporišta na sjeverozapadu zemlje, ozbiljno je ugrozila dogovor Erdogana i Putina koji su usko surađivali od 2016. na okončanju sukoba u Siriji, gdje podržavaju suprostavljene tabore.

U telefonskom razgovoru s Putinom Erdogan je "naglasio da režim mora biti zaustavljen u Idlibu i da se mora prekinuti humanitarna kriza", naveo je ured turskog predsjednika.

Erdogan je također naglasio da rješenje eksplozivnog stanja u Idlibu zahtijeva "potpunu provedbu sporazuma iz Sočija", čiji su pokrovitelji ta dvojica čelnika. 

Erdogan i Putin su rekli da "žele poštivati sve sporazume" zaključene između dviju strana, dodalo je tursko predsjedništvo.

Kremlj je objavio da su dvojica čelnika razgovarala o intenziviranju pregovora o Idlibu kako bi se smanjile napetosti i proveo prekid vatre.

Putin je rekao, kako stoji u priopćenju Kremlja, da je "iznimno zabrinut" zbog "agresivnog djelovanja" džihadista u Idlibu.

"Vladimir Putin je rekao da je iznimno zabrinut zbog agresivnog djelovanja ekstremističkih skupina. Naglašena je potreba bezuvjetnog poštivanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta Sirije", dodaje se u priopćenju Kremlja.

Prije tog razgovora Erdogan je o stanju u Idlibu telefonski razgovarao s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom i njemačkom kancelarkom Angelom Merkel koje je pozvao na konkretne akcije sprečavanja humanitarne katastrofe.

Oni su mu poručili, kako piše agencija Reuters, da humanitarna kriza u Idlibu traži političko rješenje, i da se što prije moraju sastati svi troje, zajedno s Putinom.

Macron i Merkel izrazili su "zajedničku zabrinutost zbog katastrofalne humanitarne situacije u kojoj su se našli civili te zbog rizika eskalacije sukoba", naveo je ured francuskog predsjednika.

Prema sporazumu s Moskvom, Turska koja podržava pobunjeničke skupine, ima na raspolaganju 12 vojnih promatračkih položaja u pokrajini Idliba, od kojih se nekoliko sada nalazi u zonama koje je Asadov režim osvojio tijekom ofenzive pokrenute u prosincu, uz podršku ruskog zrakoplovstva.

Turska je u četvrtak objavila da su dvojica njihovih vojnika ubijena u zračnom napadu sirijskog režima, čime je do sada 16 turskih vojnika poginulo na sjeverozapadu Sirije.

Erdogan je u nekoliko navrata upozorio Asadove snage da se do kraja veljače povuku iz nekih područja Idliba, prenosi Hina.

Dnevnik.ba

23. travanj 2024 20:34