Article_Top_970x250

Erdogan: Istočno Sredozemlje je ispit iskrenosti Europske unije

"ostanite nepristrani"

Erdogan: Istočno Sredozemlje je ispit iskrenosti Europske unije

ruj 07, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: EPA

Turski predsjednik Tayyip Erdogan poručio je predsjedniku Europskog vijeća Charlesu Michelu da će stajalište koje će Europska unija zauzeti u sporu Grčke i Turske u istočnom Sredozemlju biti ispit njene iskrenosti i pozvao ju je da bude nepristrana.

Turska i Grčka su u sporu u vezi rezervi prirodnog plina u podmorju istočnog Sredozemlja i suvereniteta u tim morima.

Provokativni komentari i koraci europskih političara neće pomoći u postizanju rješenja, rekao je Erdogan Michelu, kako je prenio njegov ured.

"Predsjednik Erdogan je rekao da će stav EU u istočnom Sredozemlju biti ispit iskrenosti iz perspektive međunarodnog prava i regionalnog mira", kaže se u priopćenju ureda turskog predsjednika. 

"Predsjednik Erdogan je pozvao institucije EU i države članice da se ponašaju odgovorno i ostanu pravedne, nepristrane i objektivne spram svih regionalnih pitanja, posebice istočnog Sredozemlja", dodaje se u priopćenju.

Michel je u petak rekao da će čelnici EU na sastanku 24-25. rujna odlučiti o pristupu "mrkvom i batinom" spram Turske i predložio multilateralnu konferenciju s ciljem ublažavanja napetosti u istočnom Mediteranu.

EU je u niz navrata kritizirao Tursku zbog istraživanja nalazišta plina blizu grčkih otoka Kastelloriza, Rodosa i Krete.

Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel razgovarao je telefonski u nedjelju s Erdoganom, rekao je jedan dužnosnik EU.

Michel je istaknuo važnost deeskalacije napetosti na istočnom Sredozemlju i pozvao Ankaru da se "suzdrži od aktivnosti koje potiču napetosti", dodao je europski izvor.

Turska je u kolovozu poslala svoj istraživački brod Oruc Reis, u pratnji vojnih brodova, u sporne vode između Cipra i grčkih otoka Kastelloriza i Krete. 

Produljila je svoju misiju istraživanja plina treći put u mjesec dana i trebala bi potrajati do 12. rujna.

Dnevnik.ba