StoryEditor

ERDOGAN ASSADA nazvao teroristom i pričao o Siriji

Piše D  /  27.12.2017., 05:12h

"Apsolutno je nemoguće napredovanje u Siriji uz Asada", izjavio je Erdogan na konferenciji za novinare održanoj s tuniskim kolegom Beji Caid Essebsijem.
 
"Bašar al-Assad je terorist koji se služi državnim terorizmom"
 
"Bio sam jako jasan. Bašar al-Asad je terorist koji se služi državnim terorizmom. Ne možemo reći da Asad može uspjeti. To bi bila nepravda, prema Sirijcima ubijenima u sukobu", dodao je.
 
Turski predsjednik je oštro ponovio stajalište Ankare nekoliko dana nakon zajedničkog poziva Turske, koja podržava sirijske pobunjenike, ali i Rusije i Irana, saveznica Bašara al-Asada, da se krajem siječnja sastanu strane u sukobu kako bi se napredovalo prema političkom rješenju.

Sirijska vlada odbija svaki razgovor o svom predsjedniku
 
Nakon neuspjeha novog kruga pregovora u Ženevi u prosincu pod okriljem UN-a Moskva, Teheran i Ankara su ponovo predložile održavanje kongresa sirijskog nacionalnog dijaloga u Sočiju krajem siječnja.
 
Čini se da nekoliko tradicionalnih pobornika sirijske oporbe vrše manji pritisak da Asadov odlazak bude preduvjet za pregovore. Sirijska vlada odbija svaki razgovor o svom predsjedniku. Nakon šest godina sukoba u kojem je poginulo više od 340 000 osoba i milijuni su raseljeni i izbjegli, sirijski režim uz podršku ruske vojske ostvario je prednosti na terenu, ali izgledi političkog rješenja su i dalje na mrtvoj točki.

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 06:27