Article_Top_970x250

Erdogan: "Američke sankcije Turskoj zbog nabavke S-400 osuđene su na propast"

turski predsjednik

Erdogan: "Američke sankcije Turskoj zbog nabavke S-400 osuđene su na propast"

pro 16, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: FENA

Predsjednik Tayyip Erdogan izjavio je u srijedu da su američke sankcije uvedene Turskoj zbog njene nabavke ruskog sustava proturaketne obrane napad na suverena prava Ankare koji ima za cilj njenu vojnu industriju, u potezu za koji je kazao da je osuđen na neuspjeh.

Washington je u ponedjeljak uveo sankcije Direktoratu vojne industrije (SSB) NATO saveznice Turske, njegovom čelniku Ismailu Demiru i trojici ostalih službenika zbog nabavke ruskih sustava raketne obrane S-400.

U prvim javnim komentarima američkog poteza, Erdogan je izjavio da će problemi  koji proističu iz sankcija biti prevaziđeni i najavio je intenzivirati napore ka više nezavisnoj vojnoj industriji, istovremeno kritizirajući Washington zbog  sankcioniranja NATO saveznice.

- Kakvo je ovo savezništvo? Kakvo je ovo partnerstvo? Ta odluka otvoreni je neprijateljski napad na naša suverena prava – izjavio je on u  televizijskom obraćanju.         

- Istinski cilj je blokirati pomake koje je naša zemlja pokrenula u vojnoj industriji i još jednom nas učiniti apsolutno ovisnim o njima – dodao je.

-  Sigurno je da će biti problema, ali svaki problem nam otvara vrata za rješenje – izjavio je turski čelnik.

Washington tvrdi da S.400 predstavlja prijetnju po njegove borbene avione F-35 i šire vojne sustave. Turska odbacuje te optužbe i tvrdi da S-400 neće biti integrirani u NATO. Erdogan je danas ponovio da američke brige nemaju tehničke osnove.

Dodao je da je Ankara još proizvela skoro 1.000 dijelova za avione F-35, usprkos tome što je izbačena iz tog programa zbog nabavke S-400. Turska bi također trebala kupiti više  od stotinu borbenih aviona F-35.

Završavajući obraćanje, Erdogan je predstavio snimak turskog novog sustava raketne obrane, HISAR-A+, za koji je kazao da je bio odgađan zbog embarga na dio vojne opreme koji Turska uvozi. Nije kazao od koje zemlje Turska uvozi vojnu opremu.

- Hvala, Bogu, iza Turske je prije mnogo vremena ostao period kada su je blokirale takve sankcije - izjavio je Erdogan, prenosi Reuters.

Dnevnik.ba