Article_Top_970x250

Erdogan: "Alija mi je rekao da sam ja potomak sultana Fatiha"

predvidio

Erdogan: "Alija mi je rekao da sam ja potomak sultana Fatiha"

lis 21, 2017
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan prisjetio se na sastanku Međunarodnog civilizacijskog vijeća prvog predsjednika Republike BiH Alije Izetbegovića i amaneta koji mu je ostavio.

Erdogan je ispričao da je Izetbegovića posjetio 18. listopada 2003. godine u Sarajevu, samo dan prije smrti, kada mu je prvi predsjednik BiH kazao: "Tayyip, vi ste potomci sultana Fatiha, ovaj prostor je vama u amanet, zato ga čuvajte". 

Turski predsjednik zapitao se i kako sada da oni ostave Mostar, Drinu i sultan Fatihovu džamiju. 

"Naravno da to nikada nećemo ostaviti. Ovo su sve spomenici koji su kruna naše civilizacije. Ta civilizacija ih je tamo podigla kao razlog postojana. Od 15. stoljeća pa na ovamo", kazao je Erdogan. 

Posebno je istaknuo da ova poruka "velikog državnika i jednog od najvažnijih mislilaca našeg stoljeća" nije bila samo izraz Izetbegovićeve ljubaznosti. 

"Činjenica da je Bosnu dao u amanet Turskoj manifest je njegovog civilizacijskog horizonta. Jer, Alija je vidio i znao da muslimani jedino jedinstveni, u zajedništvu i solidarizirajući se jedni s drugima, mogu ostvariti svoju civilizacijsku misao", rekao je Erdogan, a prenose turski mediji.

Dnevnik.ba