StoryEditor

Erdogan: Ako SAD ne promijeni politiku, Turska će tražiti nove saveznike

Piše D  /  12.08.2018., 11:08h

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan se jučer u članku kojeg je objavio The New York Times obratio američkoj naciji i rekao ” kako će, ako Washington ne promijeni svoju politiku, Turska biti prisiljena tražiti nove saveznike”, prenosi Logično.com.

“Proteklih šest desetljeća su Turska i Sjedinjene Države strateški partneri i NATO saveznici. Naše dvije zemlje su stajale rame uz rame u zajedničkim izazovima tijekom Hladnog rata i poslije njega. Godinama je Turska uvijek žurila pomoći Americi, kada je to bilo potrebno. Naši vojnici su zajedno krvarili u Koreji. 1962. Godine je Kennedyeva administracija uspjela uvjeriti Sovjete da uklone rakete iz Kube, a mi smo uklonili projektile iz Italije i Turske. U vrijeme  terorističkih napada “11. rujna”, kada je Washington računao na svoje prijatelje i saveznike kako bi se suprotstavio zlu, poslali smo svoje snage u Afganistan. Ipak, Sjedinjene Države više puta i nisu uspjele razumjeti i poštivati zabrinutost turskog naroda ljudi. Posljednjih godina je naše partnerstvo obilježeno neslaganjima. Nažalost, naša nastojanja da preokrenemo ovaj opasni trend su se pokazala uzaludnima. Ako Sjedinjene Države ne počnu poštivati suverenitet Turske i ne dokažu da razumiju opasnosti s kojima se suočava naša nacija, naše partnerstvo bi se moglo naći u opasnosti”, piše u svom članku turski predsjednik.

“Dana 15. srpnja 2016. je Turska napadnuta od strane pripadnika tajne skupine koju je vodio Fethullah Gülen, koji iz svog doma Pennsylvaniji vodi svoju terorističku organizaciju. Gülenisti su pokušali provesti krvavi udar protiv moje vlade. Te noći su milijuni običnih građana požurili su na ulice kako bi izrazili svoje patriotske osjećaje, kao što je učinio američki narod nakon Pearl Harbora i napada 11. Rujna. Dvije stotine i pedeset nevinih ljudi, uključujući Erola Olcoka, mog dugogodišnjeg voditelja kampanje i dragog prijatelja, i njegovog sina Abdullah Tayyipa Olcoka, platili su najveću cijenu za slobodu naše nacije. Da je skupina ubojica, koja bi poslije došla do mene i moje obitelji, bila uspješna, i ja bih se pridružio njima”, nastavlja predsjednik Turske.

“Turski je narod očekivao da Sjedinjene Države nedvosmisleno osude napad i izraze solidarnost s izabranim turskim vodstvom. Nisu to učinili. Reakcija Sjedinjenih Država bila je daleko od zadovoljavajuće. Umjesto da podrže tursku demokraciju, dužnosnici Sjedinjenih Država su oprezno pozivali na “stabilnost, mir i kontinuitet unutar Turske”. Da bi se stvari pogoršale, nije postignut ni napredak u vezi zahtjeva Turske za izručenjem Fethullaha Gülena u okviru bilateralnog sporazuma. Drugi izvor frustracije je partnerstvo između Sjedinjenih Država i PYD/YPG, sirijskog  ogranka PKK, oružane skupine koja je od 1984. godine odgovorna za smrt tisuća turskih državljana i koja je na spisku terorističkih skupina i od strane Sjedinjenih Država. Prema procjenama turskih vlasti, Washington je tijekom posljednjih nekoliko godina koristio 5000 kamiona i 2000 teretnih zrakoplova za isporuku oružja YPG snagama. Moja je vlada više puta podijelila naše zabrinutosti s američkim dužnosnicima zbog njihove odluke da osposobljavanju i opremanju saveznike PKK u Siriji. Nažalost, naše su riječi čule gluhe uši, a američko oružje se koristilo za napade na civile i pripadnike naših sigurnosnih snaga u Siriji, Iraku i Turskoj”, za The New York Times piše Recep Tayyip Erdogan.

“U posljednjih nekoliko tjedana su SAD poduzele niz koraka kako bi eskalirale napetosti s Turskom, navodeći kao razlog uhićenje američkog građanina Andrewa Brunsona os strane turske policije zbog optužbi za pomoć terorističkoj organizaciji. Umjesto poštivanja sudskog procesa, kako sam na našim brojnim sastancima i razgovorima pozvao predsjednika Trumpa da učini, Sjedinjene Države su počele otvoreno prijetiti prijateljskoj zemlji i uvele sankcije za nekoliko članova moje vlade. Ova odluka bila je neprihvatljiva, iracionalna i konačno štetna za naše dugogodišnje prijateljstvo. Kako bismo istaknuli da se Turska boji prijetnji, mi smo se osvetili sankcioniranjem više američkih dužnosnika. Ubuduće ćemo se pridržavati istog načela. Pokušaj prisiljavanja moje vlade na intervenciju u sudskom procesu nije u skladu s našim Ustavom ili našim zajedničkim demokratskim vrijednostima. Turska je odlučila da će se sama brinuti o sebi, ako Sjedinjene Države odbiju slušati. Sedamdesetih godina prošlog stoljeća je turska vlada intervenirala kako bi spriječila masakre etničkih Turaka od strane ciparskih Grka, unatoč prigovorima Washingtonovim. Nedavni neuspjeh Washingtona da shvati ozbiljnost naših zabrinutosti za nacionalnu sigurnost koje dolaze iz sjeverne Sirije je dovelo do dva vojna upada. Jednim smo odbacili Islamsku državu s NATO granice, potom uklonili YPG militante iz grada Afrina. Kao i u tim slučajevima, poduzet ćemo sve potrebne korake kako bismo zaštitili naše nacionalne interese.U vrijeme kada se zlo i dalje širi svijetom, jednostrane akcije Sjedinjenih Američkih Država, našeg saveznika desetljećima, protiv Turske, poslužit će samo potkopavanju američkih interesa i sigurnosti”, nastavlja turski predsjednik.

“Washington, prije nego što bude prekasno, mora odustati od pogrešnog načina razmišljanja da naš odnos može biti asimetričan i složiti se s činjenicom da Turska ima alternative. Neuspjeh da preokrene taj trend unilateralizma i nepoštovanja tražit će od nas da počnemo tražiti nove prijatelje i saveznike”, na kraju svog članka je vodstvo u Washingtonu upozorio turski predsjednik Erdogan.

Dnevnik.ba

23. travanj 2024 17:46