StoryEditor

Erdogan: Ako Francuzi toliko vole Armence, neka im daju Marseille

Piše D  /  04.12.2020., 03:12h

Turski predsjednik Tayyip Erdogan rekao je danas da se nada da će se Francuska uskoro riješiti predsjednika Emmanuela Macrona, opisujući ga kao teret za njegovu zemlju koja prolazi teška vremena.

"Macron je teret za Francusku. S Macronom Francuska prolazi kroz vrlo opasno razdoblje u ovom trenutku. Ja se nadam da će se Francuska što je prije moguće otarasiti problema zvanog Macron", rekao je Erdogan novinarima u Istanbulu nakon vjerske službe u petak u Aji Sofiji, prenosi Hina.

Odnosi između Turske i Francuske pogoršavaju se od prošle godine, posebice zbog neslaganja u vezi sa Sirijom, Libijom, Istočnim Sredozemljem i nedavnim sukobom između Azerbajdžana i Armenije u Nagorno Karabahu.

Napetosti su se posebno zaoštrile u listopadu kada je Erdogan doveo u pitanje Macronovo mentalno zdravlje, optuživši ga da vodi "kampanju mržnje" protiv islama kad brani pravo na karikature Muhameda te zbog njegovog govora protiv islamističkog separatizma u Francuskoj.

Erdogan je u petak rekao da je Francuska, koja supredsjeda skupinom iz Minska zaduženom za pronalaženje rješenja između Azerbajdžana i Armenije, izgubila ulogu posrednika nakon što su Senat i francuska Nacionalna skupština usvojili rezoluciju koja je naklonjena priznanju neovisnosti Nagorno Karabaha.

"Moj dragi prijatelj, azerbajdžanski predsjednik Ilham Alijev, savjetovao je Francuzima i rekao im da ako toliko vole Armence, neka im daju Marseille. I ja im isto savjetujem", dodao je.

U jasnoj aluziji na postupke turske vlade i njihove posljedice Macron je rekao u rujnu da "veliki turski narod zaslužuje nešto drugo".

Ankara je oštro reagirala na te izjave koje je doživjela kao pokušaj huškanja turskog naroda protiv predsjednika Erdogana.

Dnevnik.ba

18. travanj 2024 20:00