Article_Top_970x250

Erdogan: Ako EU želi postati globalni igrač, mora prvo pridobiti Tursku

turski predsjednik

Erdogan: Ako EU želi postati globalni igrač, mora prvo pridobiti Tursku

kol 07, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: FENA

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je u Ankari kako će njegova zemlja po svaku cijenu braniti svoje nacionalne interese, kako kroz dijalog i diplomaciju, tako i, ako to bude potrebno, uporabom sile.

Erdogan se u utorak obratio u Ankari tijekom susreta s turskim veleposlanicima, pri čemu se osvrnuo i na aktualne događaje.

Govoreći o borbi protiv FETO-a, Erdogan je izjavio kako od Sjedinjenih Američkih Država (SAD) očekuje konkretne korake, bilo da je riječ o izručenju čelnika terorističke organizacije Fetullahci (FETO) Turskoj, bilo o prekidu snabdijevanja terorista PKK/YPG-a oružjem. 

"Od Amerike očekujemo konkretne korake, bilo u izručenju vođa FETO-a našoj zemlji, bilo u okončanju snabdijevanja terorističke organizacije PKK/YPG oružjem", rekao je Erdogan. 

Kad je riječ o raketnom sustavu S-400, koji Turska nabavlja od Rusije, Erdogan je poručio kako nema konkretnih dokaza da sustav S-400 šteti NATO-u ili programu F-35. 

"Mi ćemo sigurno braniti naše nacionalne interese, kad to bude potrebno dijalogom, ali isto tako i blažim elementima sile. Nekaa i prinudnim alatima diplomacije, ali kad to bude potrebno i korištenjem stvarne sile", poručio je Erdogan, javlja Anadolu Agency (AA). 

Osvrnuvši se na odnose Turske i EU-a, Erdogan je rekao: "Ako EU želi postati globalni igrač, mora prvo pridobiti Tursku. Članstvo Turske ne smije biti žrtva volje nekoliko zemalja".

Turski predsjednik je u obraćanju pružio podršku Palestincima, kazavši da "Palestinu i našu prvu kiblu Jerusalem nećemo prepustiti okupatorima". 

Dnevnik.ba