StoryEditor

EPP suspendirao Orbanov Fidesz

Piše D  /  21.03.2019., 07:03h

Suspenzija podrazumijeva da Fidesz ne može sudjelovati na sastancima EPP-a, da nema pravo glasa i da nema pravo predlagati kandidate za bilo kakve dužnosti. 

Kompromisno rješenje uključuje odbor za procjenu koji će pratiti ispunjava li Fidesz uvjete koje postavio Manfred Weber, šef EPP-ova kluba u Europskom parlamentu, i deklaracija EPP-a s kongresa u Helsinkiju potkraj prošle godine. 

Weber je Orbanu i Fideszu postavio uvjete da prestanu s kampanjom protiv Bruxellesa, ispričaju se EPP-u te riješe problem protjerivanja Srednjoeuropskog sveučilišta iz Budimpešte. 

- Za Fidesz to sada znači zamrzavanje članstva i to od danas. Gube pravo sudjelovanja na sastancima Europske pučke stranke, gubitak prava glasa i predlaganja njihovih delegata za bilo koju stranačku funkciju, javila je Jasna Paro iz Bruxellesa. 

Vanjskopolitički tajnik HDZ-a Hrvatske i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović je rekao da je traženje kompromisa povijest Europske pučke stranke jer samo tako može ići dalje ovako velika organizacija. Dodao je da je HDZ od početka bio između i zalagao se za kompromis, a danas su svi iznosili svoje stavove - 2 mjeseca pred izbore stranka mora pokazati jedinstvo. 

Prije sastanka političke skupštine EPP-a nagađalo se da će Orban sam napustiti EPP, prije nego što se izglasa suspenzija ili isključenje. 

Trinaest članica EPP-a tražilo je izbacivanje ili suspenziju Fidesza nakon što je ta stranka postavila plakate na kojima je predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker, i sam član EPP-a, bio prikazan kao lutka na koncu kojom upravlja milijarder George Soros, također na meti mađarskih vlasti zbog zagovaranja imigracije u Mađarsku. 

Da je došlo do izbacivanja Fidesza, EPP bi izgubio njegove zastupnike, kojih u ovom sazivu Europskog parlamenta 12, a što bi moglo imati veliku ulogu u budućem odnosu snaga u Parlamentu i institucijama EU-

Dnevnik.ba

23. travanj 2024 22:24