Article_Top_970x250

Epidemiolozi istražuju jesu li dvije Švicarke na Hvar došle zaražene

koronavirus u hrvatskoj

Epidemiolozi istražuju jesu li dvije Švicarke na Hvar došle zaražene

kol 12, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: PIXSELL

Epidemiološki se istražuje jesu li dvije švicarske turistice za koje je u Jelsi utvrđena zaraza koronavirusom na Hvar došle zaražene ili su se zarazile na tom dalmatinskom otoku, a splitski epidemiolozi pretpostavljaju da su došle s koronom.

"Mi ne znamo jesu li ove dvije švicarske državljanke došle s koronom", rekla je u srijedu u Splitu na konferenciji za novinare Željka Karin, ravnateljica Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije

Karin: Pretpostavljamo da su došle s koronom

"Pretpostavljamo, s obzirom su se one javile sa simptomima i testirane su, tako da se epidemiološki još istražuje jesu li došle s koronom ili su se možda tu (na Hvaru) zarazile", istaknula je .

Karin je potvrdila da je županijski Stožer civilne zaštite danas prvobitno pogrešno priopćio kako su ove dvije Švicarke u skupini novozaraženih s područja županije, ali je uslijedio ispravak pa isprika iz Stožera.

"Ove dvije osobe testirali smo u Jelsi. Pošto nismo odmah imali podatak odakle su, stavili smo ih po mjestu testiranja. Međutim, to su osobe koje su došle iz Švicarske", objasnila je.

Dvije Švicarke kojima je uzorak uzet u Jelsi te je utvrđeno da su pozitivne na koronavirus ostat će u samoizolaciji sljedećih 14 dana u Hvaru, u apartmanu koji su unajmile kao turistice.

Koronavirus sve više zahvaća mlade, 16 zaraženih u dobi od 15 do 29 godina

Karin je upozorila kako porast broja zaraženih koronavirusom na području Splitsko-dalmatinske županije sve više zahvaća mlade.

"Od 33 novooboljelih u Splitsko-dalmatinskoj županiji, 16 osoba je u dobi od 15 do 29 godina", istaknula je Karin.

Po njenim riječima, među novoozaraženima u županiji "imamo grupiranje" od pet zaraženih u Imotskoj krajini, od kojih je dvoje vezano za rođendansko druženje.

Troje novozaraženih iz crkvenog zbora u Kaštelima

Spomenula je i crkveni zbor u Kaštelima, gdje je najprije zaražena jedna osoba te je obavljeno testiranje svih iz zbora i "danas imamo troje novooboljelih iz tog zbora, odnosno koji su bili u kontaktu s oboljelim".

Karin je pojasnila kako među novozaraženima u Makarskoj postoje i "dva importirana slučaja" - jedna zaražena osoba došla je iz Njemačke, a druga iz Bosne i Hercegovine.

Odgovarajući na novinarska pitanja Karin je podsjetila kako se u izvješćima drugih županijskih stožera kao žarišta zaraze spominju noćni klubovi u Dalmaciji.

"Ne možemo sa sigurnošću reći je li zaraza krenula iz klubova ili u njih došla"

"Mi ne možemo sa sigurnošću reći je li to (zaraza) krenulo iz klubova u Dalmaciji ili je došlo u klubove. Imamo u noćnim klubovima pojačan broj mladih novooboljelih, a to vam govori podatak da su sada više od pola novooboljelih mladi", kazala je.

Napomenula je da je Splitsko-dalmatinska županija golem prostor u kojem je golem broj turista pa je to teško nadzirati, ali "dignuti su svi resursi - i civilna zaštita i policija i svi su pojačali angažman".  

"Prema Zakonu o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, mi moramo provoditi sve mjere koje su nam na raspolaganju", poručila je Karin.

"Nadam se da će vlasnici noćnih klubova shvatiti važnost preporuka Stožera"

Izrazila je nadu da će vlasnici noćnih klubova shvatiti važnost preporuka Nacionalnog stožera koje se odnose na "zastiranje" zatvorenih dijelova klubova, kako oni ne bi bili izvori zaraze i jačeg širenja epidemije.

"Važan nam je turizam jer ako se nastavi trend porasta oboljelih, ne znamo što će biti s turizmom koji je sad jako dobar jer još uvijek sve držimo pod kontrolom. Ne smijemo dozvoliti da situacija ide u nepovoljnom smjeru", zaključila je Karin.

Dnevnik.ba