StoryEditor
nema brige

EP HZHB: Do poskupljenja električne energije neće doći, nije poskupila od 2015. godine i nema potrebe za tim

Piše Desk  /  09.12.2021., 14:34h
Zbog načina obračuna posebne vodoprivredne naknade poslovanje je Javnoga poduzeća „Elektroprivreda HZ HB“ d.d. Mostar ozbiljno oštećeno, a što je bio i razlog sazivanja današnje konferencije za medije na kojoj su se obratili glavni direktor JP "Elektroprivreda" HZ HB Marinko Gilja i prof.dr.sc. Brano Markić.

Određene nelogičnosti traju godinama

Direktor JP "Elektroprivreda" HZ HB Marinko Gilja istaknuo je kako određene nelogičnosti traju već godinama te su se više puta žalili i naglasio kako će biti podnesene kaznene prijave protiv sudskih vještaka koji su oštetili gospodarstvo za 60 milijuna KM.

Dodao je kako nijedna općina nije zakinuta niti za jednu konvertibilnu marku, prenosi Pogled.ba.

-Žalili smo se čak i Vrhovnom sudu, te naše žalbe godinama nisu uvažene stoga smo odlučili angažirati eminentnog stručnjaka za ekspertizu - kazao je glavni direktor JP "Elektroprivreda" HZ HB Marinko Gilja.

Profesor Brano Markić obrazložio je kako ostoje točni dijelovi u obračunima, ali da najveći dio nije točan. 

-Upravo analiza koju sam vidio je površinska analiza zbog toga što ne struktirira dobro podatke o cijenama. Cijene, ako se uzmu dva članka Zakona, formiraju jednu unimodalnu trenutačnu vremensku seriju koja bi za razdoblje od 2007. do 2021. imala najmanje 29 trenutaka na toj vremenskoj seriji su podaci o cijenama. Zakon je vrlo precizan jer je onaj tko ga je pisao poznavao i statistiku i matematiku. Prva pogreška dolazi iz toga da se netočno formiraju podaci o cijenama, a ako se oni pogrešno formiraju sve je pogrešno. Postoji i računovodstvena pogreška, ne možete događaj iz 2010. bilježiti u konačnom obračunu za 2015. godinu. Pogrešaka ima još, pogotovo ekonomske naravi - obrazložio je prof. Markić te dodao kako je zakon dobar i nema mu se što prigovoriti. 

Direktor Gilja ja naglasio kako su i bivše uprave smatrale nelogičnim, te kako se ne može cijena iz 2010. provlačiti godinama.

- Mi kao Elektroprivreda smo platili sve ono što je prema Zakonu, a sve ono što je nelogično nismo smjeli platiti, sudstvo je vjerovalo vještacima više nego našim stručnjacima. Ono što nije po Zakonu i što smo ekspertizom utvrdili je da je nezakonito bi bilo kazneno djelo. Nema sporazuma niti se može napraviti. Čak i kada sud presudi, mi smo znali da nije u pravu i nastavit ćemo ako treba sve do Strasbourga", kazao je direktor Gilja. 

Do poskupljenja električne energije neće doći

Na pitanje hoće li doći do poskupljenja kupcima, odgovorio je kako do poskupljenja električne energije neće doći dokle god je on na funkciji generalnog direktora, te je dodao kako električna energija nije poskupila od 2015. godine i kako nemaju potrebu za tim. 

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 14:17