Article_Top_970x250

Enver Halilović napao ministricu Gudeljević jer ga je oslovljavala na materinskom jeziku s "ravnatelj"

neprihvatljivo ponašanje

Enver Halilović napao ministricu Gudeljević jer ga je oslovljavala na materinskom jeziku s "ravnatelj"

srp 09, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: screenshot

Ministarstvo civilnih poslova BiH priopćilo je da je ministrica Ankica Gudeljević verbalno napadnuta na sastanku zbog unapređenja procesa akreditacije visokoškolskih institucija u Brčko distriktu BiH, kojem su prisustvovali predstavnici Odjela za obrazovanje u Vladi Brčko distrikta BiH.

Kako su istaknuli, na tom sastanku direktor Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvalitete Enver Halilović je verbalno nasrnuo na ministricu Gudeljević zabranjujući joj da ga oslovljava sa "ravnatelj“ jer je ta riječ "neprihvatljiva“.

Ističu da su sudionici sastanka nastojali uvjeriti direktora Halilovića da svako ima pravo da upotrijebi onu riječ koja je u duhu njegovog maternjeg jezika, no, nažalost, bez ikakvog učinka.

"Neprimjerena retorika je nastavljena uz optužbe upućene ministrici kojom se nastojala diskreditirati u svojoj ženskoj, političkoj i poziciji građanke jedne države koji ima Ustavom zagarantirana prava da govori materinjim jezikom. Usprkos neprijatnostima kojima je bila izložena, Gudeljević je sastanak privela kraju imajući u vidu činjenicu da Halilović nije prethodno prisustvovao sastanku Asocijacije rektorskog zbora privatnih univerziteta smatrajući da se nastali problemi moraju pod svaku cijenu riješiti", priopćili su iz Ministarstva.

Na sastanku se, kažu, do kraja diskutiralo o problemima u procesu akreditacije i reakreditacije visokoškolskih institucija na teritoriju Brčko distrikta Bosne i Hercegovine, kao i o mogućnostima za unapređenje navedenog procesa za što je direktor Halilović ustvrdio da su "obične nebuloze“ te da "na to neće odgovoriti“.

Dnevnik.ba