StoryEditor
štrajk

Engleski liječnici u najvećem štrajku u povijesti zemlje

Piše hina  /  13.07.2023., 16:48h

Bolnički liječnici u Engleskoj stupili su u četvrtak u najveći štrajk u povijesti britanskog državnog zdravstvenog sustava (NHS), izazvavši zabrinutost za zdravlje pacijenata.

Nezapamćeni petodnevni štrajk zbog plaća i odlazaka radnika u druge zemlje novi je u nizu osmomjesečnih štrajkova u britanskom zdravstvu, koje se još nije oporavilo od pandemije koronavirursa.

"NHS funkcionira zahvaljujući dobroj volji i sada je posljednja prilika da se to promijeni", rekao je 27-godišnji liječnik Arjan Sing, stojeći među prosvjednicima ispred Londonske sveučilišne bolnice.

Rekao je da mnogi njegovi kolege planiraju otići u zemlje kojima je stalo do njihovih liječnika.

"Liječnici su shvatili da rade na globalnom tržištu, nisu ograničeni na ovu zemlju", rekao je.

Zadnjih mjeseci štrajkale su medicinske sestre, hitna pomoć i drugi medicinski djelatnici, što je izvršilo pritisak na pacijente.

Štrajk mlađih doktora koji su na početku karijere trajat će do utorka ujutro.

Odvija se u svjetlu štrajkova u drugim sektorima britanskog gospodarstva, od strojovođa do odvjetnika, u zadnjih godinu dana u trenutku kada je zemlja pogođena krizom visokih troškova života.

Viši bolnički liječnici u Engleskoj stupit će u 48-satni štrajk 20. srpnja, a radiolozi od 25. srpnja.

Mlađi liječnici traže da im se plaće vrati na razinu iz 2008.-2009., što bi po vladi značilo prosječno povećanje plaća od 35 posto.

Odbor mlađih liječnika Britanskog liječnikog udruženja (BMA) rekao je da su liječnicima plaće u zadnjih 15 godina realno pale 26 posto jer ne prate inflaciju.

Vlada im je ponudila povećanje plaća od pet posto. 

Slični štrajkovi u lipnju i travnju jako su poremetili rad bolnica i odgođeno je bilo stotine tisuća zakazanih pregleda i operacija.

U travnju je na listama čekanja bilo rekordnih gotovo sedam milijuna ljudi, od čega ih gotovo tri milijuna čeka više od 18 mjeseci, po BMA-u.

26. travanj 2024 16:42