StoryEditor

Engleski četvrtoligaš Port Vale napravio nevjerojatan podvig

Piše D  /  10.04.2021., 04:04h

Za engleski klub Port Vale su vjerojatno čuli samo oni najzagriženiji fanovi engleskog nogometa koji vjeruju u onaj stari romantični nogomet. Onaj nogomet koji je rijetkost za 21. stoljeće u kojem živimo, nogomet koji se ne vrti oko novca. Jedini zakon je gajba hladnog piva poslije utakmice, pišu 24sata.hr.

E taj Port Vale napravio je nešto čime se nitko u prve četiri engleske lige ne može pohvaliti. Slavio je protiv svih klubova koji se nalaze u prva četiri razreda engleskog nogometa, odnosno čak njih 91! Padali su tijekom prošlosti i Manchester City, Liverpool, Chelsea, Manchester United, a posljednji na listi je Harrogate kojeg su prije pet dana po prvi put pobijedili (2-0).

Port Vale je jedan od najstarijih engleskih klubova osnovan 1876. godine, a danas se natječe u engleskoj League Two, odnosno četvrtoj ligi. Dolaze iz mjesta Burslem, koje se nalazi u blizini grada Stoke-on-Trent, a tvore veliko rivalstvo sa Stoke Cityjem koji nastupa u Championshipu. Čak 41 sezonu proveo je u drugoj ligi, ali unatoč tome nikada se nije uspio probiti do prve. 

Danas se nalaze u League Two gdje drže 16. mjesto nakon 40. kola, u seriji su od pet pobjeda, a u posljednjih šest kola ih samo čudo može izbaciti u petu ligu.

Na poseban rekord svog kluba ponosan je i poznati britanski pjevač Robbie Williams koji ima udio vlasništva u Port Valeu! Williams je rođen u Stoke-on-TrentU, a kako je njegov otac vodio restoran koji se nalazio u prostorijama kluba, maleni Robbie se još od djetinjstva zaljubio u Port Vale gdje je i trenirao nogomet.

Na kraju je nogomet pao u drugi plan, završio je u pjevačkim vodama i postao jedan od najpopularnijih glazbenika, ali na svoj klub nikada nije zaboravio. Često im je financijski pomagao, kupio je i dionice kluba, čak se jedno vrijeme pisalo kako bi mogao kupiti Port Vale i postati vlasnik, ali do toga nikada nije došlo. 

Dnevnik.ba

18. travanj 2024 21:28