Article_Top_970x250

Energoinvest: Rusi 7. svibnja obustavljaju isporuku prirodnog plina Federaciji BiH

BH Gas odbija da izvrši plaćanje računa Energoinvestu

Energoinvest: Rusi 7. svibnja obustavljaju isporuku prirodnog plina Federaciji BiH

svibnja 05, 2021
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Ilustracija

Energoinvest kao snabdjevač i uvoznik prirodnog plina u FBiH uputio je priopćenje u kojem je objavio da će od petka 7. svibnja 2021. godine u 6 sati doći do obustave isporuke plina u Federaciji BiH.

"Navedena obustava isporuke plina je neminovnost uzrokovana neplaćanjem fakture Energoinvesta za uvezeni i isporučeni plin za ožujak 2021. godine od BH Gasa d.o.o. Sarajevo. Iako su potrošači u Federaciji BiH ovaj plin uredno platili i izmirili svoje obaveze za ožujak 2021. godine putem lokalnih distributera ili direktno BH Gasu, BH Gas odbija da izvrši plaćanje računa Energoinvestu, čime bi bilo omogućeno izmirenje obaveza prema ruskom isporučitelju plina Gazprom exportu kao i svih carinskih i poreskih obaveza", stoji u priopćenju.

Dodaje se da odbijanje plaćanja od strane BH Gasa i vraćanje faktura Energoinvestu traje već više mjeseci, bez ikakvog zakonskog osnova i opravdanja.

"Navedena situacija i neplaćanje posljednje fakture za ožujak 2021. godine je dovela do toga da smo od ruskog isporučitelja plina dobili upozorenje o neminovnosti plaćanja ili dalje obustave isporuke plina. Kako do plaćanja nije došlo uprkos višestrukim upozorenjima upućenim BH Gasu, kao i podizanjem sudske tužbe od strane Energoinvesta kod nadležnog suda, to će se dalja isporuka plina obustaviti 7. svibnja 2021. godine", stoji u priopćenju.

Navedena situacija je također uzrokovala Energoinvestu ozbiljne poslovne štete zbog neplaćanja i pripadajućih carinskih i poreskih obaveza za plin, a naravno dovela i do urušavanja ugleda Energoinvesta kod partnera sa kojim Energoinvest posluje više od 40 godina.

"Dodatno želimo informirati javnost da je navedeno neplaćanje svjestan čin BH Gasa kojim nastoji zadržati pozicije aspolutne kontrole i moći u poslovima sa plinom u FBiH, a koje mu suglasno postojećoj zakonskoj regulativi odavno ne pripadaju. Neplaćanjem plina Energoinvestu kao snabdjevaču i uvozniku plina nastoji se iznuditi zadržavanje statusa quo i dovesti Vladu FBiH u situaciju da odstupi od vlastitih Zaključaka br. 599/21 od 08.04.2021, kojim je afirmirana obaveza primjene Uredbe a po kojoj je BH Gas samo operator transportnog sistema Federacije BiH", navode.

Dodaju da je u nastaloj situaciji u kojoj je detaljno i dnevno upoznata, Vlada Federacije BiH pokazala potpunu nemoć u sprovođenju vlastitih zaključaka, iz razloga koji su Energoinvestu nepoznati i potpuno neobjašnjivi.

"Energoinvest obaviještava da će u petak 7. maja 2021 godine u 11 sati održati konferenciju za tisak gdje će prezentirati relevantnu dokumentaciju i prepisku o navedenoj problematici koja se događa od prosinca 2020. godine i odluke o prelasku na daleko ekonomičniju rutu putem Turskog toka", zaključuje se u priopćenju.

Dnevnik.ba