StoryEditor
tromi sustav

Energetski paket podrške Europske unije: Tko koči 50 milijuna eura pomoći!?

Piše D  /  21.03.2023., 09:47h

Kada vlasti u BiH ispune sve zadatke koji su stavljeni pred njih, tada će i otpočeti isplata 70 milijuna eura iz energetskog paketa podrške Europske unije.

Prva tranša sredstava od 63 milijuna eura je spremna za isplatu jer je Europska komisija potpisala sporazum o financiranju.

- Sada je na Bosni i Hercegovini da potpiše sporazum o financiranju i dostavi zahtjev za plaćanje, uz završni izvještaj o implementaciji Akcionog plana - kazao je u izjavi za Avaz glasnogovornik Delegacije EU i Ureda specijalnog predstavnika EU u BiH Ferdinand Koenig.

On je podsjetio da se kroz taj paket, kojim se potvrđuje da je EU lojalan i pouzdan partner BiH, izdvajaju sredstva za pomoć najugroženijim domaćinstvima u BiH kako bi se izborila s visokim cijenama koje su rezultat ruske agresije na Ukrajinu, kao i za unapređenje energetske efikasnosti u zemlji kao svojevrsno ulaganje u budućnost.

- Od ukupnog financijskog paketa, više od dvije trećine, odnosno 50 milijuna eura, namijenjeno je za najmanje 165.000 ugroženih domaćinstava. Ostatak od 20 milijuna eura je predviđen za najmanje 4.000 stambenih objekata u cilju poboljšanja njihove energetske efikasnosti, kao i za najmanje 400 mikro, malih i srednjih preduzeća suočenih s izazovima usljed energetske krize - kazao je Koenig.

Vijeće ministara

Akcioni plan, pojasnio je, definira realizaciju energetskog paketa u BiH, a Vijeće ministara BiH je taj dokument usuglasilo u prosincu. Tek na posljednjoj sjednici Vijeća ministara BiH, odnosno u četvrtak, utvrđen je prijedlog sporazuma o financiranju Godišnjeg akcionog plana. Taj dokument će biti dostavljen Predsjedništvu BiH u daljnju proceduru usvajanja.

Radna grupa Vlade

S druge strane, radna grupa Vlade FBiH je izradila i usuglasila kriterije za sve tri komponente Akcionog plana. Predmetni kriteriji, odgovoreno je za Avaz iz Ureda za europske integracije Vlade FBiH, sačinjeni su u suradnji s Delegacijom EU u BiH te na sve dokumente pripremane u ovom procesu i Europska komisija mora dati svoju suglasnost. No, bez konačnog potpisa između BiH i EU, Vlada FBiH ne može usvojiti program utroška s kriterijima za raspodjelu grant sredstava. 

Dnevnik.ba

16. travanj 2024 00:32