StoryEditor
POVRATAK DOSTOJANSTVA

Emotivni trenutak u potrazi za nestalima: Identificiran hrvatski branitelj iz Vukovara

Piše desk  /  06.10.2023., 13:28h

Posmrtni ostaci pronađeni su i ekshumirani iz masovne grobnice u Šarviz Doli otkrivenoj u blizini Vukovara. Nakon identifikacije, Republika Hrvatska putem Ministarstva hrvatskih branitelja traga za 1805 osoba nestalih i smrtno stradalih tijekom Domovinskoga rata.

U organizaciji Ministarstva hrvatskih branitelja na Zavodu za sudsku medicinu i kriminalistiku Medicinskoga fakulteta u Zagrebu provedena je završna identifikacija posmrtnih ostataka iz Domovinskoga rata te je identificirana jedna osoba, čiji je preliminarni identitet utvrđen metodom analize DNA, stoji u priopćenju. 

Riječ je o hrvatskom branitelju Davor Držaljeviću nasilno odvedenom u listopadu 1991. godine u Vukovaru, a njegovi posmrtni ostaci pronađeni su i ekshumirani iz masovne grobnice u Šarviz Doli u blizini Vukovara, koja je otkrivena je u veljači 2023. godine.

Sustavnim pretraživanjem lokaliteta koje je trajalo do sredine travnja pronađeni su i ekshumirani posmrtni ostaci 11 osoba, od kojih je njih deset ranije identificirano, te je utvrđen identitet svih žrtava ekshumiranih iz te masovne grobnice.

Radi se o hrvatskim braniteljima i civilima nasilno odvedenima tijekom 1991. godine

U svim slučajevima radi se o hrvatskim braniteljima i civilima nasilno odvedenim tijekom rujna i listopada 1991. prilikom okupacije dijelova bivše općine Vukovar od strane tadašnje JNA i paravojnih formacija.

Uz članove obitelji, identifikaciji su nazočili potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, ravnateljica Uprave za zatočene i nestale Ivona Paltrinieri, prof. dr. sc. Milovan Kubat sa Zavoda za sudsku medicinu i kriminalistiku Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i ravnatelj Nacionalne memorijalne bolnice "Dr. Juraj Njavro" Vukovar mr. sc. Anto Blažanović te predsjednica Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja Ljiljana Alvir.

Ministar Medved uputio apel svima koji mogu pomoći u pronalasku nestalih osoba

Izražavajući sućut obitelji identificiranog hrvatskoga branitelja, ministar Medved zahvalio im je na strpljenju i suradnji, kao i svim obiteljima koje još uvijek iščekuju istinu o sudbini svojih najmilijih.

Istaknuo je punu predanost Ministarstva hrvatskih branitelja u rješavanju sudbine svih osoba nestalih u Domovinskom ratu te je i ovom prilikom uputio je apel svima koji mogu pomoći u pronalasku nestalih osoba, da svoja saznanja podijele s nadležnim tijelima kako bi pridonijeli rješavanju tog prioritetnog humanitarnog pitanja.

Republika Hrvatska traga za još 1805 osoba iz Domovinskoga rata

Nakon utvrđene identifikacije, Republika Hrvatska putem Ministarstva hrvatskih branitelja traga za 1805 osoba nestalih i smrtno stradalih tijekom Domovinskoga rata.

Od toga najviše osoba, njih 502, je s područja Vukovarsko-srijemske županije, a još uvijek se traga za 374 nestalih i smrtno stradalih iz Vukovara i prigradskih naselja.

Dnevnik.ba

02. svibanj 2024 03:56