StoryEditor

Emirati prijete zatvorom svima koji se suprotstave mišljenju vlasti

Piše D  /  30.07.2021., 01:36h

"Oštre i snažne sankcije svima koji se usprotive stavu UAE u bilo kojem obliku"

UAE, zajedno s nekoliko drugih moćnih arapskih država, prekinuo je diplomatske veze s Katarom u ponedjeljak optuživši ga da podupire islamističke militante i Iran. Katar odbacuje te optužbe.

"Oštra i snažna akcija bit će poduzeta protiv svakoga tko pokaže naklonost prema Katarau, ili se usprotivi stajalištu Ujedinjenih Arapskih Emirata, bilo to na društveni mrežama ili u bilo kojem pisanom, vizuanom ili verbalnom obliku", rekao je glavni tužitelj Hamad Saif al-Shamsi, a prenosi Gulf News.

Trump izrazio potporu blokadi, a zatim istaknuo potrebu za jedinstvom u regiji

Američki predsjednik Donald Trump u utorak je podržao izolaciju Katara zbog "potpore terorizmu" i doveo u pitanje budućnost glavne američke zrakoplovne baze u regiji, blizu Dohe, gdje se nalazi oko 10.000 vojnika.

U nizu tweetova Trump se priklonio zemljama regije koje su nametnule diplomatsku, gospodarsku i prometnu izolaciju Katara, aludirajući na katarsko financiranje ekstremizma.

Međutim, u kasnijem telefonskom razgovoru sa saudijskim kraljem Salmanom istaknuo je potrebu jedinstva u Perzijskom zaljevu.

Erdogan: Ankara će učiniti sve da okonča krizu

Turski predsjednik Tayyip Erdogan rekao je u utorak da izolacija Katara, uključujući primjenu sankcija, neće riješiti probleme i dodao je da će Ankara učiniti sve što je u njezinoj moći kako bi pomogla da se kriza okonča.

Katar se 2014. obvezao da neće primati islamističke čelnike i da će ublažiti ton televizijske postaje al-Jazeere koju se optužuje da je glasnogovornik islamista u arapskom svijetu.

Saudijska Arabija i njezini saveznici su prekinuli sve diplomatske odnose s Katarom i u utorak su počeli primjenjivati blokadu malog emirata, čime su u Zaljevu izazvali diplomatsku krizu bez presedana. 

Dnevnik.ba

23. travanj 2024 14:15