StoryEditor
"Brat ma"

Elon Musk u Kini dočekan hvalospjevima

Piše hina  /  31.05.2023., 21:39h

Milijarder Elon Musk obasut je hvalospjevima tijekom svoga ovotjednog posjeta Kini, na društvenim mrežama ga nazivaju "pionirom", "Bratom Ma" i "globalnim idolom", dok se direktor Tesle, Twittera i SpaceX-a također osobno susreo s tri vladina ministra.

Otkako je u utorak sletio u Peking, Musk se susreo s kineskim ministrima vanjskih poslova, trgovine i industrije te je večerao sa Zeng Yuqun, predsjednikom najvećeg dobavljača baterija CATL.

Malo je poznato o čemu se razgovaralo. Ministarstvo industrije samo je reklo da su Musk i ministar razmijenili poglede o razvoju električnih automobila i vezanih automobila; ministarstvo trgovine najavilo je da je raspravljao o razvoju Tesle u Kini. No manjak informacija nije zaustavio lavinu entuzijazma prema Musku na kineskim društvenim mrežama.

"On je globalna ikona", komentirao je jedan korisnik. "Elon Musk je jednostavno sjajan, kad bi samo Kina imala nekog poput Elona Muska", rekao je drugi.

Njegov privatni avion napustio je Peking u srijedu navečer i uputio se prema Šangaju, gdje Musk ima tvornicu, prema stranici Variflight koja pruža podatke o letovima. Očekuje se da će otputovati u tvornicu kako bi se sastao s osobljem, rekla su dva izvora upoznata s planovima.

Muskov nenajavljeni put posljednji je u nizu jednog velikog američkog biznismena Kini otkad je zemlja ukinula svoju politiku nultog broja covid slučajeva i otvorila svoje granice. Appleov Tim Cook posjetio je zemlju u ožujku, dok su Jamie Dimon iz JPMorgana i Laxman Narasimhan iz Starbucksa bili u Kini prošli tjedan.

No u usporedbi sa skromnijim dobrodošlicama njegovih kolega, Muskov posjet vruća je tema, dok je njegova popularnost aktualna unatoč američko-kineskim tenzijama, uz veliko zanimanje za njegove komentare o umjetnoj inteligenciji i električnim automobilima.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 03:02