StoryEditor

Elon Musk: Dok roboti ne počnu ubijati ljude, ljudi neće znati kako da reagiraju

Piše D  /  24.11.2017., 10:11h

Vizionar i jedini čovjek na svijetu koji je pokrenuo čak četiri kompanije vrijedne milijardu dolara – PayPal, Teslu, SpaceX i Solar City – već se zbog ovog stava sukobio sa osnivačem Facebooka Markom Zuckerbergom.

"Facebook, Google i Amazon imaju više informacija o vama nego što možete zamisliti. Umjetna inteligencija predstavlja ekstremnu moć. Da li zaista treba biti u rukama nekolicine ljudi?", kaže Musk, dodajući da postoji veliki rizik koji sa sobom nosi takva koncentracija moći. 

Musk je 2015. godine donirao 10 milijuna dolara institutu Future of Life,volonterskoj, neprofitabilnoj, istraživačkoj organizaciji koja se bavi “ublažavanjem potencijalnog rizika sa kojim se čovječanstvo može suočiti uslijed razvoja umjetne inteligencije”. Smatra da bi trebalo preduhitriti negativne okolnosti.

"Neke od njih mogu biti toliko strašne da u ovom trenutku ne možemo reći bismo li se uopće mogli oporaviti od njih i kada. Štoviše, moramo biti spremni i na scenarij u kojem se svijet ne bi uspio oporaviti. Kada je rizik tako veliki, moramo biti proaktivni, a ne reaktivni”, ističe Musk. Rolling Stone ga je pitao i boji li se da će ga vlade ili industrije zaustaviti u ostvarenju planove (među kojima je i naseljavanje Marsa).

"Nikad ne pripisujte zlim namjerama nešto što se može lako objasniti nesposobnošću, glupošću ili nebrigom. Ljude većinu vremena jednostavno nije briga. Ako nisu protiv vas, znači da uopće ne misle o vama“, rekao je Musk. Iznio je i svoje mišljenje o Edisonu i Teslu. Obojica su, kaže, bili problematični: Tesla jer je poludio i počeo razgovarati s golubovima, a Edison jer je bio – kreten, piše 100posto.

Dnevnik.ba

18. travanj 2024 23:12