StoryEditor
HRT-ova reporterka

Elizabeta Gojan iz Odese: "Ruska vojska mogla bi krenuti u osvajanje grada i to iz tri pravca"

Piše desk  /  18.05.2022., 21:03h

Nakon pada Mariupolja, Odesa je ostala jedino ukrajinsko uporište na Crnome moru. HRT-ova reporterka Elizabeta Gojan javila se u središnji Dnevnik HTV-a iz Odese kazavši kako će najvjerojatnije Rusi pojačati napade i na taj, zadnji dio crnomorske obale pod ukrajinskom kontrolom.

Ruski predsjednik Vladimir Putin silno želi Odesu, po mogućnosti sa sačuvanom ljepotom. Danas je naredio brodovlju, koje se nalazi na Crnome moru, da raketira šire područje grada. U tom raketiranju nije bilo žrtava, a materijalna šteta nije značajna.

Ruska vojska mogla bi krenuti u osvajanje Odese i to iz tri pravca-  iz pravca Mikolajeva, zatim iz pravca Moldavije, koja je udaljena samo stotinjak kilometara, te s mora, poručila je Gojan.

Prema ruskim izvorima nije se predao ni jedan od zapovjednika pukovnije Azov iz čeličane Azovstalj. To je područje od četiri četvorne milje podruma, koji su u labirintu.

Labirinti su napravljeni da bi se ondje mogao preživjeti nuklearni rat.

Kijev je u pregovorima o njihovoj evakuaciji, odnosno predaji, pristao na ustupke Moskve i naredio predaju. Većina osoba koje su se nalazile u toj čeličani predale su se, no, zapovjednici pukovnije Azov to ipak nisu učinili.

Kremlj je isto pristao na tu uvjetnu predaju, kako bi ubrzao mogućnost na napokon proglasi pobjedu u Mariupolju. 

No, na ruskim društvenim mrežama reakcije su različite - optužuje se ruska Vlada, kako se kaže, da pregovara s teroristima i nacistima, istaknula je Gojan.

Putin se suočava s perspektivom poraza u svom pokušaju da osvoji istok Ukrajine Donbas. Ruski predsjednik će možda odlučiti poslati nove snage tzv. hardware na to područje, ali dotok modernog naoružanja na strani je Ukrajine.

Borbena moć Ukrajine sve je jača. Malo je vjerojatno da će ruske snage biti poražene u kratkome roku, ali vrijeme radi protiv Rusije. Mnogima se čini da je ovo početak zadnje ruske ofenzive, zaključila je Gojan. 

Dnevnik.ba

26. travanj 2024 00:16