StoryEditor
ANALIZA

Elektroprivreda HZ HB morat će nabaviti nedostajuće količine struje

Piše desk  /  11.07.2022., 21:04h

Iz analize je vidljivo koliko je primjerice razlika u plasmanu po realiziranoj cijeni opskrbe i plasmana električne energije po proizvodnoj cijeni termoelektrana JP Elektroprivreda BiH.

Učinci odluke Vlade Federacije BiH s početka siječnja ove godine, kojom ograničava tijekom 2022. godine povećanje cijena opskrbljivanja električnom energijom za kvalificiranog kupca do 20 posto maksimalno u odnosu na prethodnu godinu, pri čemu se to odnosi za ugovore s godišnjim trajanjem ili duže, predmet je analize Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije, i to za prva tri mjeseca ove godine, piše Večernji list BiH.

Iz analize je vidljivo koliko je primjerice razlika u plasmanu po realiziranoj cijeni opskrbe i plasmana električne energije po proizvodnoj cijeni termoelektrana JP Elektroprivreda BiH.

Analiza

U kontekstu Elektroprivrede Hrvatske zajednice Herceg Bosne, Večernji list došao je do podataka kako su, unatoč ovoj odluci, poslovali s uspjehom, ali i kako će zbog ljeta i hidrološke situacije morati nabavljati nedostajuće količine.

Krenimo redom – Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije je, na osnovi podataka JP Elektroprivreda BiH d.d. Sarajevo napravilo analizu učinaka primjene ove odluke u prva tri mjeseca ove godine. Osim energije isporučene kupcima u okviru usluge tržišne opskrbe (457.27 Gwh) JP Elektroprivreda BiH d.d. – Sarajevo u promatranom je razdoblju u okviru usluge rezervne opskrbe isporučila kupcima količinu električne energije od oko 11.5 GWh, po prosječnoj cijeni od oko 0,48 KM/kWh.

Prosječna ostvarena proizvodna cijena JP Elektroprivreda BiH d.d. – Sarajevo za prvi kvartal 2022. godine procjenjuje se na 0,1010 KM/kWh, pri čemu se ostvarena proizvodna cijena termoelektrana JP Elektroprivreda BiH d.d. – Sarajevo procjenjuje na 0,1130 KM/kWh.

Procjenjuje se da u okviru usluga tržišne i rezervne opskrbe razlika plasmana električne energije po realiziranoj cijeni opskrbe i plasmana električne energije po proizvodnoj cijeni termoelektrana JP Elektroprivreda BiH d.d. – Sarajevo za prvi kvartal 2022. godine iznosi više od 20 mil. KM. Kada je riječ o Elektroprivredi HZHB, ovo je poduzeće korigiralo cijene električne energije u okviru tržišne opskrbe za svoje kupce koji su prethodno imali zaključene godišnje ugovore, a sve u skladu s odlukom Vlade Federacije BiH o ograničavanju povećanja cijena opskrbe električnom energijom od 7. siječnja 2022.

Potencijali

Marija Buntić, rukovoditeljica Sektora korporativnih komunikacija u ovom poduzeću, navodi u izjavi za Večernji list kako je, koristeći sve svoje potencijale i mogućnosti, JP Elektroprivreda HZ HB d.d. Mostar u prvih pet mjeseci primjene navedene odluke poslovala s uspjehom.

– Međutim, s obzirom na to da je cjelokupni proizvodni portfelj zasnovan na obnovljivim izvorima energije (primarno hidroelektranama) te kako svjedočimo ljetnim mjesecima sa znatno lošijom hidrologijom, smatramo iznimno važnim naglasiti da ćemo biti primorani nabavljati nedostajuće količine električne energije na tržištu – navodi ona. Samim time, a uzimajući u obzir da projicirana cijena električne energije za srpanj i kolovoz 2022. godine premašuje iznos od 350 EUR/MWh (prema podacima regionalno relevantne mađarske burze HUDEX), izvjesno je kako će se, dodala je, Elektroprivreda HZHB, uvažavajući odluku o ograničavanju povećanja cijena opskrbe električnom energijom, izložiti značajnom financijskom i operativnom riziku.

– O ovoj smo problematici u više navrata upozoravali resorno ministarstvo i predlagali rješenja prvenstveno u interesu krajnjih kupaca električne energije u Federaciji BiH, međutim, još uvijek nismo dobili nikakav odgovor – kaže.

Pritom je istaknula kako je opskrba električnom energijom svih krajnjih kupaca sigurna i kontinuirana te u predmetnom razdoblju nije bilo neplaniranih obustava isporuke električne energije.

Dnevnik.ba

14. travanj 2024 23:56